Fusion - KUKBUK

Fusion

Niezwykle udana fuzja tego, co najlepsze w kuchni azjatyckiej i tej znad Morza Śródziemnego.

Fusion, Hotel Westin

Aleja Jana Pawła II 21
Warszawa

przejdź do dużej mapy
fusion kukbuk

W trakcie naszych kulinarnych wycieczek rzadko zaglądamy do restauracji hotelowych, niepotrzebnie kategoryzując je jako zbyt ekskluzywne i pozbawione charakteru. W czasach PRL tylko w takich miejscach można było zjeść elegancko i spróbować składników niedostępnych nigdzie indziej. W ten sposób przez długie lata restauracje hotelowe kształtowały polską haute cuisine. Restauracja Fusion mieści się w hotelu Westin od 2003 roku i od początku serwuje kuchnię śródziemnomorską, odświeżoną i przyprawioną po azjatycku. Karta nie zmienia się tak często jak w zwykłych restauracjach, bo goście hotelowi mają swoje przyzwyczajenia i często wracają do hotelu specjalnie dla konkretnie przygotowanej kaczki czy tatara. Moda na zdrowe, świadome odżywianie sprawiła, że do karty trafiła niedawno osobna wkładka pod hasłem „Zdrowe doznania”, a w niej potrawy skomponowane ze składników znanych jako superfoods, z precyzyjnie wyliczonymi makroskładnikami i kalorycznością. W Fusion zjawiamy się ciekawi tego, jak do tematu superfoods podchodzi tutejszy szef kuchni Janusz Korzyński.

fusion kukbuk

Na przystawkę próbujemy lekko tylko opieczonego dzikiego łososia w stylu tataki, z warzywami w sosie sojowym z imbirem i limonką oraz tatara z łososia z awokado, owocami goji i szparagami. Obie propozycje są niezwykle lekkie, a przy tym wyraziste; towarzyszące im warzywa są chrupkie i delikatne, a awokado jest kremowe. Następnie rozgrzewamy się orientalnymi zupami: kremową i idealnie zbalansowaną w smaku tom kha ka z kurczakiem, grzybami i kolendrą oraz przejrzystym i delikatnym bulionem z krewetkami, makaronem jajecznym, chrupiącymi zielonymi warzywami i olejem sezamowym. Wśród dań głównych kuszą zarówno ryby, jak i mięso. Kukurydziany kurczak jest upieczony z kostką, idealnie soczysty, podany na komosie ryżowej z marchewkami pieczonymi w curry i zachwycającym wiśniowym sosem. Jeszcze lepsza okazuje się pieczona pierś kaczki ze skórką lśniącą od tamaryndowo-mandarynkowego sosu – podobno od lat ma swoich fanów na całym świecie! Kusimy się także na przyrządzone w woku czarne tagliatelle z zielonymi warzywami, serem halloumi i kolendrą. Makaron jest idealnie jędrny, a całość – zaskakująca. Następnie na stole pojawia się mięsisty dorsz w paście miso z dzikim ryżem i puszystym sosem cytrynowo-szafranowym, który wycieramy do ostatniej kropelki. Cieszy nas pojawienie się w menu raków – nieczęsto mamy okazję próbować tych skorupiaków. Tym razem towarzyszą pieczonemu stekowi z halibuta pokrytemu warstwą intensywnego i pikantnego pangrattato z limonką i azjatycką pastą. Na talerzu jest jeszcze miejsce dla maślanego purée z batatów i podkręcającego całość sosu z wermutu – to cudownie skomponowane danie, na które powinni do Fusion wpaść wszyscy miłośnicy ryb. W czwartkowe wieczory odbywają się tu zresztą kolacje Fish@Fusion, przygotowywane właśnie dla nich.

fusion kukbuk
fusion kukbuk
fusion kukbuk
fusion kukbuk
fusion kukbuk
fusion kukbuk
fusion kukbuk
fusion kukbuk
fusion kukbuk

Ucztę kończymy przeglądem lekkich deserów – orzeźwia nas sałatka owocowa z dodatkiem słodkich jak cukierki pomidorów koktajlowych i miodowego ogórka, a azjatycką kropką nad i jest jogurtowy krem z czarnym sezamem i pysznym sosem z malin i bazylii.

 

Fusion zawróciło nam w głowie – przemyślanymi połączeniami, doskonałymi składnikami i lekkością, w którą aż ciężko uwierzyć, biorąc pod uwagę poziom satysfakcji. Mimo że dziś o barwne popisy kulinarne nietrudno, tutejsza kuchnia nadal pozytywnie wyróżnia się na tle warszawskiej gastronomii.

 

Fusion

Hotel Westin

Aleja Jana Pawła II 21

Warszawa

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: