Flambeeria - KUKBUK

Flambeeria

Jakiś czas przed erą burgerów na każdej ulicy była pizzeria. Karmiła Polaków plackami z szarymi pieczarkami i czosnkowym sosem. Dla tych, którym zwykła pizza już dawno obmierzła, powstała Flambeeria z ofertą o wiele bardziej ciekawą i wyrafinowaną.

Flambeeria

Hoża 61
Warszawa

przejdź do dużej mapy

Tarte Flambee (niem. flammkuchen) to danie typowe dla Alzacji. W klasycznej wersji cieniutkie ciasto chlebowe smarowane jest śmietaną, posypywane cebulą, kawałkami boczku i pieczone w piecu. W lokalu na Hożej do wyboru jest więcej propozycji w cenach od 16 do 27 zł, w tym deserowe tarty (z jabłkiem, cynamonem i lodami). Zjemy tu także zupę czy sałatkę, zestaw obiadowy, a wieczorem możemy wpaść na drinki i bąbelki.

 

Decydujemy się na tartę klasyczną i taką z białą kiełbasą, ziemniakami i rozmarynem. Rozmiary placków jak i ich zawartość – dodatków jest sporo i to dobrej jakości – budzą nasz entuzjazm. Rumiane brzegi ciasta rozkosznie chrupią. Popijamy bardzo dobre wino (8 zł za kieliszek, w karcie niestety nie ma alzackich etykiet), a na stołach są też karafki z darmową wodą, sprawnie uzupełniane przez sympatyczną obsługę.

 

Tarte flambee to doskonałe danie na wspólny wieczór z przyjaciółmi. Cienkie kawałki ciasta szybko stygną, dlatego dobrze jest się nimi podzielić, a potem… domówić kolejną tartę. Próbujemy jeszcze tej z gruszką i lawendą. Jest pyszna, budzi nostalgię za latem. Tarte flambee to coś nowego na warszawskiej mapie gastronomicznej, również ze względu na wąską specjalizację, dzięki której Flambeeria nie ginie wśród innych restauracji. Wpadnijcie tu w piątkowy wieczór, a będziecie regularnie tęsknić za aromatycznym plackiem ze złotymi, chrupiącymi brzegami.

 

 

Flambeeria

Hoża 61 (wejście od E. Plater 12/14)

Warszawa

 

Godziny otwarcia:

pon. – czw.: 12:00 – 22:00
piąt. – sob.: 12:00 – 23:00
niedz.: 12:00 – 21:00

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku