Crudo - KUKBUK

Crudo

Crudo to miejsce wymuskane, starające się zaspokoić gusty najbardziej wybrednych klientów. W wyścigu do perfekcji zapomniano o atmosferze i o tym, że szczerość w gastronomii jest najważniejsza.

Crudo

Bohaterów Monte Cassino 36/2
Sopot

godz. otwarcia: pon.-niedz., 13:00-23:00

przejdź do dużej mapy
miejsce Crudo
miejsce Crudo
miejsce Crudo

Wnętrze Crudo zaprojektowano na sukces, znajdziemy tu nieomal wszystkie elementy z katalogu z modną kuchnią – jej otwartą formę, białe kafelki, industrialne lampy, surowe drewno, sentymentalne goździki w butelkach, przeboje menu wypisane na tablicach. Brzmi znajomo, wygląda elegancko i tylko panów w garniturach brak. Chociaż w Sopocie sezon w pełni, w Crudo wieje pustką, o osiemnastej zajęte są dwa stoliki. Mając w pamięci szczytną ideę, jaka przyświecała założycielom lokalu – od nosa do ogona – zanurzamy nos w karcie w poszukiwaniu podrobów, wędzonych świńskich uszu, ale menu jest rozczarowująco krótkie i zawiera tylko najdroższe i najlepsze gatunkowo rodzaje mięsa (może poza burgerem z pulled pork za 29 zł, którego pani kelnerka „nie poleca”, pewnie dlatego, że to najtańsze danie w karcie). Znajdziemy tu więc jeden rodzaj burgera wołowego (31 zł), żeberka (39 zł) i cztery rodzaje steków (od 65 zł do 110 zł za antrykot lub polędwicę, 300 g, 500 g), i to tyle. Jak na lokal, który mięsem stoi, trochę mało. Nie znajdujemy też oznak szacunku do zwierzęcia, które oddało, co miało najlepszego, i zniknęło wśród banalnych chipsów ziemniaczanych i warzywnych musów. Kartę uzupełniają codzienne popisy szefa kuchni, wśród których dziś są żabnica z musem z buraków (69 zł) oraz ogromne steki tomahawk zaczynające się od 600 g i kosztujące grubo ponad 100 zł za porcję.

 

Wybieramy dorsza przygotowanego metodą sous vide (31 zł) i burgera wołowego. Dorsz ma bajeczną strukturę – jest soczysty, miękki, rozpływa się w ustach, ale towarzyszące mu musy smakują jak jedzenie dla niemowląt, są mdłe i bez wyrazu. Charakterny jest za to burger – wysmażony w punkt, zgodnie z życzeniem, i genialnie doprawiony. Niech drży foodtruckowa konkurencja – w roli głównej jest mięso, dodatki nie przytłumiają jego smaku.

 

Nie zmienia to jednak ogólnego wrażenia rozczarowania i ładnie opakowanego banału. Ani nosów, ani ogonów tu nie uświadczymy, gościnności również, chociaż kuchni nie można odmówić staranności.

 

 

Crudo

ul. Bohaterów Monte Cassino 36/2

Sopot

 

godz. otwarcia: pon.-niedz., 13:00-23:00

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku