Bahnhof KTW – nowe, sezonowe miejsce na mapie Katowic - KUKBUK

Bahnhof KTW – nowe, sezonowe miejsce na mapie Katowic

Tu, w polowych warunkach, gotuje teraz znany z „Top Chefa” Marcin Czubak.

Tekst i zdjęcia: Kasia Siewko

Pop Up Bistro/ Bahnhof KTW

Dworcowa 6
Katowice

godziny otwarcia:

pon.-czw.: 12.00-21.00

pt.-niedz.: 12.00-01.00

przejdź do dużej mapy
bahnhof-ktw-marcin-czubak-katowice-kukbuk

Pod koniec ubiegłego roku w ramach projektu Bahnhof KTW grono lokalnych zapaleńców, odpowiedzialnych między innymi za katowicki Przystanek Śniadanie, przywróciło życie w zimnych murach zapomnianego starego dworca PKP. Budynek od lat stał nieużywany, a trzeba przyznać, że obiekt jest piękny i ma duży potencjał.

Kto wie, może za kilka lat Katowice doczekają się swojego odpowiednika Hali Koszyki… Obecnie jednak przyszłość dworca stoi pod znakiem zapytania.

W niektórych częściach budynku rozpoczęto prace remontowe, ale to, kto w niego zainwestuje i jakie ma plany wobec dworca, pozostaje niewiadomą.

Twórcy Przystanku Śniadanie bez względu na przyszłość dworca postanowili napisać kolejny rozdział jego historii. Okazało się, że nie potrzeba dużych nakładów finansowych ani czasochłonnego remontu, by obiekt zaczął tętnić życiem. Dziś napijemy się w nim kawy, obejrzymy spektakl, posłuchamy muzyki elektronicznej i zjemy dania autorstwa śląskiego szefa kuchni Marcina Czubaka.

Pop Up Bistro mieszczące się w budynku dworca to sezonowy projekt finalisty „Top Chefa”, niegdyś zarządzającego kuchnią Kofeiny, dziś angażującego wszystkie siły w mysłowicką Spacerową 21.

Konwencja jest prosta – ma być smacznie i bez nadęcia. W wystroju wnętrza dominują płyta pilśniowa i palety. Pomysłodawcy bynajmniej nie mieli zamiaru wpisać się w powszechnie panujące trendy – wyposażenie po prostu podkreśla sezonowość bistro i niskobudżetowy charakter przedsięwzięcia. Surowość przestrzeni może jednak odstraszać. W czasie naszego pobytu w Pop Up Bistro byliśmy świadkami wycofania się paru gości po pobieżnym obejrzeniu lokalu. Czy słusznie?

popupbistro-kukbuk-bahnhof-ktw

To kuchnia śląska w nowym wydaniu, wykorzystująca nowe techniki, inspirowana ekologicznymi produktami oraz zmieniająca się wraz z sezonowością produktów. Kuchnia nowatorska i autorska z lekką dozą fantazji i szaleństwa – tak pisze o swojej nowej inicjatywie Marcin Czubak.

Kuchni śląskiej w tym całym szaleństwie jest niewiele, ale pomijając odejście od tematu, podano nam bardzo smaczne i bezpretensjonalne dania. W menu były: zupa dnia (8 zł), humus z piklami (12 zł), kaszotto z pęczaku z boczniakami, parmezanem i mascarpone (16 zł), klasyka gatunku, czyli sałata z kozim serem (18 zł), oraz burger wołowy z jajkiem i sosem holenderskim (21 zł). Zdecydowaliśmy się na domowy rosół, kaszotto, sałatę i burgera.

kukbuk-bahnhof-ktw-rosol-salata-kozi-ser-i-burak-

Rosół zdecydowanie przypominał maminy, gotowany jako lek na przeziębienie – z okami na powierzchni, domowym makaronem i grubo pokrojoną marchewką. Sałata, choć wydawać by się mogło, że będzie smakować jak wszędzie, gdzie burak i kozi ser są nierozłączne, została podrasowana olejem z pestek dyni i liśćmi botwiny. Kaszotto, hojnie obsypane parmezanem, było kremowe i bardzo maślane. Burger zaś – przyrządzony poprawnie, proporcje mięsa do reszty składników z całą pewnością były uczciwe, jednak w tej kombinacji nic nas nie zaskoczyło.

Niedługo po naszym pobycie w Pop Up Bistro obok dań dnia wprowadzono nowe menu w konwencji „baw się i wybieraj sam”. Na płycie pilśniowej (a jakże!) zawisły kolorowe kartki ze składnikami – goście mogą zdecydować, na co mają ochotę i w jaki sposób chcą to zjeść.

kukbuk-bahnhof-ktw-kaszotto

Po co odwiedzić Pop Up Bistro? Dla zabawy składnikami? Sprawdzenia, jak w polowych warunkach sprawdza się uznany szef kuchni? Wrażeń związanych z jedzeniem w miejscu, które już niedługo będzie wyglądało zupełnie inaczej? Bez względu na powód zróbcie to. Nie będziecie rozczarowani.

Pop Up Bistro/ Bahnhof KTW

ul. Dworcowa 6

Katowice

godziny otwarcia: pon.-czw.: 12.00-21.00, pt.-niedz.: 12.00-01.00

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: