- KUKBUK
Dzielenie się jedzeniem i radością. O to również chodzi w Je Susie, więc od biblijnych skojarzeń nie uciekniemy.

Tekst, zdjęcia: Joanna Szkurat

Je Sus

ul. Taczaka 22
Poznań

przejdź do dużej mapy
JE SUS kukbuk

Nowy wegański bar prowadzi para: Ewelina i Piotr. Lokal jest nieduży, urządzony skromnie, ale z namysłem. Historię każdego elementu wnętrza zna Piotr, a kuchni – Ewelina. To ona opowie nam o menu skomponowanym na bazie codziennych, sezonowych zakupów, które trzeba szybko wykorzystać, bo Je Sus nie ma… lodówki.

 

Oczekując na zamówienie, popijamy ciepły, aromatyczny i prawdziwie domowy kompot rabarbarowo-cynamonowy. Wegański omlet, przyrządzony na bazie mąki ryżowej, robionego na miejscu mleka roślinnego, drożdży nieaktywnych oraz tofu, jest podany z boczniakami, ze szczypiorkiem, z pietruszką i kiełkami. Zagryzamy go plastrami ogórka z czarnym sezamem i sosem piri-piri oraz świeżym szpinakiem z orzechami nerkowca, polanym robioną na miejscu pastą tahini. Na naszym stole pięknie prezentuje się również ostre pesto z natki rzodkiewki, kwaskowate z jarmużu, słodki twarożek z nerkowca ze szczypiorkiem, z rzodkiewką, koperkiem i pieprzem oraz idealnie skomponowana sałatka ze świeżego szpinaku, z pestek dyni, ostrej papryki i tahini. Na wszelki wypadek Je Sus podsuwa nam chleb – żytni na zakwasie. Symboliczny, nawiązujący do nazwy lokalu i bardzo smaczny. Powstrzymujemy się przed zjedzeniem kolejnej kromki, by spróbować deseru. Zdania na temat puddingu mango z nasionami chia na mleku kokosowym są podzielone. Dla jednych jest zbyt tłusty, dla drugich wyśmienity, z pewnością jednak wart spróbowania.

JE SUS kukbuk
JE SUS kukbuk
© KUKBUK 2017