Archiwum Magazyny Extra - KUKBUK
KUKBUK

Potrzebujemy tlenu w wymiarze fizycznym i duchowym. Metaforyczne branie i dawanie (wdech i wydech) należy utrzymywać w równowadze. Tworzymy więc niezwykłe kompozycje w misach - dania, które dzięki chlorofilowi ukrytemu w wodorostach dają nam energię do działania. Badamy, w jaki sposób zapach jedzenia przekazuje informacje o smaku. I przemierzamy najpiękniejsze parki narodowe Europy.

KUKBUK

Pasta con le sarde (bucatini z sardynkami)

Posiekany koper włoski gotujemy do miękkości w dużej ilości osolonej wody (15-20 minut). Odcedzamy łyżką cedzakową wodę zachowujemy do gotowania makaronu.

WIDZĘ SIEBIE W PORTUGALII
Felieton

Iza Klementowska

Niewidzialni

Miałam cztery tygodnie, gdy rodzice zabrali mnie w pierwszą podróż. I to od razu zagraniczną. Choć niedaleko,bo zaledwie 200 kilometrów na zachód, do nieistniejącego już dziś kraju (a raczej istniejącego inaczej), do NRD.

KUKBUK
Zieleń w domu

MONSTERY POSZŁY W MIASTO

Michał Augustyn nigdy nie lubił zimy,
jej wszechogarniającej ciemności,
bezlistnych drzew i kożucha smogu
przykrywającego miasto. Poza tym
zimą jego społeczny ogród działkowy
Motyka i Słońce, założony na terenie
Jazdowa, zamierał.

W OBJĘCIACH ZAPACHU

Flavia Borawska

- Mechata brzoskwinia łaskocze skórę i odurza zapachem lata.
Strąki wanilii rozcięte na pół napełniają dom obietnicą podróży,
a świeżo wyciśnięty sok z cytrusów pluska w świetle poranka.

KUKBUK
Nosi mnie

Z WIZYTĄ U BRODKI

© KUKBUK 2017