Ziemia obiecana - KUKBUK
KUKBUK

„W czasach późnego średniowiecza za kilka gramów cynamonu można było kupić konia. Dlatego przyprawy stosowało niewielu, tylko najzamożniejsi mieszkańcy Polski. Na dworze króla Władysława Jagiełły wiedziano już, jak używać goździków, szafranu czy cynamonu. W kuchni Jana III Sobieskiego nie unikano zaś imbiru i gałki muszkatołowej”.

więcej czytaj w magazynie Kukbuk
KUKBUK

Śledź w occie

2-4 porcje c
Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na ok. 4 cm kawałki. Szykujemy duży słoik. Cebulę kroimy w piórka. Układamy śledzie w słoiku, na wierzchu kładąc cebulę.
Robimy zalewę: wodę, ocet i cukier umieszczamy w dużym rondlu. Podgrzewamy, aż cały cukier się rozpuści. Studzimy zalewę i zalewamy nią śledzie w słoiku. Odstawiamy na minimum 12 h w chłodne miejsce.
SKLEPY CYNAMONOWE
Felieton

Maciej Nowak

ostry w gębie

Wszechwładny krytyk kulinarny, publikujący na łamach najbardziej wpływowego dziennika w kraju.
Tęgi gościu, ubierający się w ekscentryczne stroje, i znany gej. Osoba o wątpliwej moralności, która,
by ukryć niekompetencję, korzysta z wyręki ambitnej młodzieży. Czy z czymś to się państwu kojarzy?

KUKBUK
Art

ZNAKI

Dawne symbole ukryły się w codzienności.
W przedmiotach, w pracach domowych
i na świątecznym stole. Bogate wróżby,
zakazy i nakazy powstawały w czasie,
kiedy surowa przyroda wystawiała siły
człowieka na próbę. W Wigilię – najdłuższą
noc w roku – prastare wierzenia
powracają. Przypominają o sobie
i o świecie nadprzyrodzonym.

Historie kuchenne

SKANDALISTA

EDWARD DWURNIK

Zdarza mu się kupować dzieła innych, uznanych artystów,
by malować na nich swoje prace. Mówi, że świetnie się sprawdzają
jako podmalówki – szczególnie oszczędne prace Wilhelma Sasnala,
do których może dodać od siebie dużo kolorowych detali.

KUKBUK
W roli głównej

POMARAŃCZE

WSPÓŁPRACUJĄ Z NAMI

Osoba Druga

Osoba Druga

Osoba Czwarta

Osoba Czwarta

Osoba piąta

Osoba piąta

KUKBUK

Komosa z figami

2 porcje k i
Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na ok. 4 cm kawałki. Szykujemy duży słoik. Cebulę kroimy w piórka. Układamy śledzie w słoiku, na wierzchu kładąc cebulę.
Robimy zalewę: wodę, ocet i cukier umieszczamy w dużym rondlu. Podgrzewamy, aż cały cukier się rozpuści. Studzimy zalewę i zalewamy nią śledzie w słoiku. Odstawiamy na minimum 12 h w chłodne miejsce.
Dania nieprzyzwoite

GRZECH ORZECHOWY

Ciągnące się karmelowe wąsy oblepiają palce. Od cukru
na twarze występują rumieńce, orzechy miło chrzęszczą
w zębach. Mózg się cieszy. Lubi chrupanie. Może wie, że dzięki
orzechowym zwojom zostanie porządnie odżywiony?

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: