KUKBUK Rozkosze - KUKBUK
KUKBUK

A co z miłosnymi metaforami: chciałbym cię zjeść, zaraz cię pożrę, daj spróbować swoich ust, mam ochotę cię wyssać, chcę spijać rozkosz z twoich ust? Może są bardziej naturalne niż jakiekolwiek inne, może w istocie sobie najbliższe, czasem właściwe zbieżne, bo posługujemy się tymi samymi "narzędziami" przy miłości i jedzeniu.

KUKBUK

Mule zapiekane pod ziołową panierką

6 porcji b

Mule płuczemy i oczyszczamy z narośli. Uszkodzone wyrzucamy. Otwarte uderzamy o blat stołu, jeśli się zamkną, to znaczy że są dobre, a jeśli nie – nie nadają się do spożycia.

Szalotki i czosnek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną w rondlu oliwę. Po chwili dodajemy oczyszczone mule, potrząsamy i smażymy 30 sekund. Wlewamy białe wino i przykrywamy. Po minucie odkrywamy i wyciągamy otwarte mule. Ugotowane i otwarte układamy w naczyniu do zapiekania.

ROZKOSZE
Felieton

Dorota Koczanowicz

Sopaipillas - smak odnaleziony

Zachwyciły mnie złote krążki, które leżały w koszyku pośród innych rodzajów pieczywa. To wtedy właśnie, przy pierwszym kęsie, powrócił zapomniany smak z dzieciństwa. Sopaipillas, pulchne w środku, z chrupiacą skórką, doskonale uzupełniały świeżą, lekką sałatkę, nazywaną w karcie chilijską.

KUKBUK
Multikulti

PERSKI SKARB Z MUZEUM ETNOGRAFICZNEGO

Kuchnia irańska ma kolor ziemi,
mieni się zielonymi, brązowymi
i żółtymi odcieniami. To zasługa
sporej ilości warzyw oraz
charakterystycznej dla tej kuchni
przyprawy - kurkumy.

Wywiad

NIE MA ŻYCIA PÓŹNIEJ

Marek Bieńczyk

Pytany o profesję odpowiada skromnie:
piszący. Koneser wina, ale przede
wszystkim - słowa. Nasycona poezją
proza Marka Bieńczyka uświadamia,
jak ważne są kruche momenty codzienności.
Pisarz wskazuje także na erupcje chwili,
których doświadczamy niepostrzeżenie
i spontanicznie.

KUKBUK
Zestawy

KOLEKCJONERZY

W najnowszym numerze współpracują z nami

Szymon Gosławski

Szymon Gosławski

Martiszu aka Marta Ludwiszewska

Martiszu aka Marta Ludwiszewska

Stanisław Łubieński

Stanisław Łubieński

Dorota Koczanowicz

Dorota Koczanowicz

Bogusław Deptuła

Bogusław Deptuła

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: