KUKBUK Goście idą - KUKBUK
KUKBUK

"Dźwięk trąconego drzwiami dzwoneczka zasygnalizował nasze wejście, przewodnik zaanonsował cel wizyty, uśmiechnięta signora położyła kraciasty tobołek na sklepowej ladzie. Zapachniało gazem, mokrym lasem, intymnością, makaronem obklejonym masłem i dumą Piemontu, czyli białą truflą z Alby - najczęściej niezabieraną rzeczą z hotelowych lodówek."

KUKBUK

Torcik z kremem

n

Białka z cukrem umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy ją na rondlu z gotującą się wodą. Podgrzewamy przez chwilę, cały czas mieszając. Zdejmujemy z garnka i ubijamy do wystudzenia masy. Oba rodzaje mąki przesiewamy przez sito, mieszamy i wsypujemy do ubitych białek – stopniowo, bardzo delikatnie mieszając. Podobnie dodajemy rozpuszczone masło.

Torcik z kremem
Felieton

Magdalena Środa

Demokracja na talerzu

W latach 70., gdy sklepy i restauracje świeciły pustkami, w domowych lodówkach było względnie obficie. Cudzoziemcy odwiedzając Polskę traktowali to zjawisko jako jeden z polskich cudów (Solidarność była kolejnym). Ten okres był dla mnie czasem pierwszych kulinarnych wtajemniczeń. Kwitło domowe życie towarzyskie. Kolacja bywała pretekstem do spotkania, ale też nieoczekiwane spotkanie - pretekstem do zrobienia kolacji. Z niczego.

KUKBUK
Stoły

WIGILIA W STARYM DOMU

Sto lat temu bywali tu Solska
i Witkacy. Od tamtej pory prawie
nic się nie zmieniło. Ten sam
piec, te same meble, tak samo
pachnie drewno. Górale potrafią
dbać o tradycję. Ale kiedy poniesie
ich fantazja, wiedzą, jak łączyć stare
z nowym. Na przykład na talerzu.

Rozmowa

DZIEWIĘĆ MILIARDÓW DO PODZIAŁU

Nie ma w Polsce drugiej osoby, która tyle zrobiła dla innych. Z Polską Akcją Humanitarną karmi głodnych, wierci studnie w Afryce, dociera tam, gdzie toczą się wojny. Od wielu lat Janina Ochojska uczy nas, jak mądrze pomagać.

KUKBUK
Pogotowie ratunkowe

TOCZY SIĘ KOŁO PIECA

Izabela Kamińska

Izabela Kamińska

Magdalena Środa

Magdalena Środa

Weronika Murek

Weronika Murek

Irina Grishina

Irina Grishina

Emilia Dziubak

Emilia Dziubak

KUKBUK

Ciasto z semoliną, pistacjami i wodą różaną

Białka z cukrem umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy ją na rondlu z gotującą się wodą. Podgrzewamy przez chwilę, cały czas mieszając. Zdejmujemy z garnka i ubijamy do wystudzenia masy. Oba rodzaje mąki przesiewamy przez sito, mieszamy i wsypujemy do ubitych białek – stopniowo, bardzo delikatnie mieszając. Podobnie dodajemy rozpuszczone masło.

Yotam Ottolenghi dla KUKBUK-a

ŁASY NA ŁAKOCIE

W swoich książkach pokazywał już, jak łączyć egzotyczne przyprawy ze swojskimi warzywami, zabierał czytelników do multikulturowej, przepysznej Jerozolimy, odczarowywał kuchnię roślinną, odkrywając obfitość jej smaków. Teraz zaprasza nas na deser. Z Yotamem Ottolenghim rozmawiamy o jego najnowszej, bardzo słodkiej książce, domowych obiadach i trudnej miłości do kolendry.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: