Chinatown - KUKBUK
KUKBUK

„Jedzenie jest we współczesnych Chinach niezmiernie ważne. Wprawdzie głodny Chińczyk nie jest zły, jak Polak, ale na pewno nie będzie chciał efektywnie pracować. Między godziną dwunastą a czternastą przypada święty czas lunchu. Z biurowców wylegają głodne tłumy, a lokalne restauracje i stragany z jedzeniem pracują na najwyższych obrotach”.

KUKBUK

Azjatycki bulion z kurczakiem i grzybami

f

Wywar zagotowujemy. Wrzucamy do niego pierś kurczaka i gotujemy 12 minut. W tym czasie kroimy pak choi. Wyjmujemy mięso z wywaru i wkładamy do niego kapustę. Gotujemy. Gdy zmięknie, doprawiamy zupę sosem sojowym. Wykładamy pak choi na miseczkę i odstawiamy. Boczniaka mikołajkowego przekrawamy na pół i podsmażamy na patelni. W osobnym garnku gotujemy makaron. Gdy jest gotowy, odcedzamy go i nakładamy do misek.

CHINATOWN
Felieton

Maciej Nowak

Ostry w gębie

W drugiej dekadzie XXI wieku kuchnia nie jest już azylem i twierdzą domowego miru. Nie zamieszkują jej boginie domowego ogniska ani tym bardziej westalki w zwiewnych szatach.

KUKBUK
Art

PODOBNE LECZY PODOBNE

Historie kuchenne

Słodko, ale zdrowo

Skąd Kasia Burzyńska ma tyle energii? W poszukiwaniu odpowiedzi zajrzeliśmy do jej lodówki – i w ogóle do kuchni, gdzie znaleźliśmy sporo słodyczy i produktów azjatyckich, za którymi przepada jej mąż Łukasz Sychowicz. Co wychodzi z połączenia czosnku, chili i syropu z agawy?

KUKBUK
W roli głównej

50 twarzy brei

Współpracują z nami

Gabriela Cichowska

Gabriela Cichowska

Michał Cessanis

Michał Cessanis

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Krystyna Roszak

Krystyna Roszak

Alicja Patanowska

Alicja Patanowska

KUKBUK

Pak choi z grzybami i imbirem

2 porcje k a i

Wywar zagotowujemy. Wrzucamy do niego pierś kurczaka i gotujemy 12 minut. W tym czasie kroimy pak choi. Wyjmujemy mięso z wywaru i wkładamy do niego kapustę. Gotujemy. Gdy zmięknie, doprawiamy zupę sosem sojowym. Wykładamy pak choi na miseczkę i odstawiamy. Boczniaka mikołajkowego przekrawamy na pół i podsmażamy na patelni. W osobnym garnku gotujemy makaron. Gdy jest gotowy, odcedzamy go i nakładamy do misek.

Dania nieprzyzwoite

NA GORĄCO

Stir fry to najprostsze danie na świecie. Wystarczy połączyć różne składniki, wymieszać i podsmażyć. A że azjatyckie jedzenie rzadko jest od linijki? No cóż, to wcale nie znaczy, że apetyczna mieszanka różności mniej przez to smakuje!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: