Archiwum Magazyny - KUKBUK
KUKBUK

Nasiona są stworzone tak, by przetrwać przez kilkanaście lat w oczekiwaniu na korzystniejsze warunki do rozwoju. Pozostałości roślin, którymi zajmuje się archeobotanika, są jednak dużo starsze. Często zalegały w ziemi kilka tysięcy lat.

KUKBUK

Sernik mascarpone z kajmakiem i białą czekoladą

15 porcji n

Żelatynę namaczamy w wodzie. W rondelku podgrzewamy 100 mililitrów śmietany. Do gorącej śmietany dodajemy mascarpone i mieszając, trzymamy na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy pokruszoną białą czekoladę. Mieszamy do momentu połączenia się składników.

SERNIK MASCARPONE Z KAJMAKIEM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Felieton

Łukasz Najder

Topy i wtopy

"Wiosna jest lustrem, w którym przeglądają się noworoczne postanowienia, efekty zimowego reżimu i progresu, powzięte dawno temu plany, które mieliśmy zrealizować właśnie w tym roku. Bo choć zostało jeszcze sporo czasu do grudniowej godziny zero, kiedy zdecydujemy czy 2018 był sukcesem, czy skuchą - w trakcie tych 12 miesięcy narodziło się nasze nowe "ja", wyposażone w lepsze ciało, bystrzejszy umysł, dodatkowe supermoce - to pomału już znać, co z gryplanu udało się zrealizować, a czego nie."

KUKBUK
Francja Elegancja

KIM JESTEŚ, SKORUPKO?

Pewien kucharz, zanim przyjął kogoś
do pracy, dawał mu zadanie: wbić po jajku
do miski, na patelnię, do wrzątku. Po sposobie,
w jaki ktoś brał jajko, rozbijał je, wyczuwał
twardość skorupki, oceniał, czy będzie dobrym
kucharzem. Mówił, że do jajka trzeba mieć wrażliwość.

Zestawy

Chodźcie, już nakryto do stołu!

O wiośnie szepczą wierzby, wiatr usnął w wysprzątanej sieni. Wielkanocny obiad na wsi trwać będzie aż do wieczora. Śmigus-dyngus o dzień wcześniej? Czemu nie? Kto zaczyna?

KUKBUK
W roli głównej

USZKO DO USZKA

Milena Rachid Chehab

Milena Rachid Chehab

Marcin Rotkiewicz

Marcin Rotkiewicz

Kacper Kowalski

Kacper Kowalski

Łukasz Najder

Łukasz Najder

Iwona Szczepanik

Iwona Szczepanik

© KUKBUK 2017