Archiwum Magazyny - KUKBUK
KUKBUK

(...) zależymy od natury w tym samym stopniu co 10 tysięcy lat temu. Wtedy rodzaj ludzki porzucił wędrowny tryb życia, osiadł i zaczął zajmować się rolnictwem. Tysiące lat nie zmieniły najważniejszego - żyjemy dzięki energii słonecznej pobranej przez rośliny, a później uwolnionej w naszych organizmach w procesie trawienia. Jesteśmy - najdosłowniej - powiązani z kosmosem.

KUKBUK

Ptysie pistacjowe

15 sztuk n

Część gorącego mleka wlewamy do utartej masy, energicznie mieszając. Dodajemy resztę mleka i mieszamy. Masę przelewamy do rondla i cały czas mieszając, zagotowujemy na wolnym ogniu. Gotowy krem przekładamy do czystej, suchej miski, dodajemy odciśniętą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.

NIE Z TEJ ZIEMI
Felieton

Sylwia Chutnik

Głód nie z tej ziemi

Wiele razy byłam głodna tak, że nie czułam głodu. Nie jadłam po kilka dni albo jadłam tak mało, że mój organizm tylko się denerwował. Miałam szesnaście lat, kiedy po raz pierwszy głodowałam dwa dni. Dużo podróżowałam stopem i nie miałam pieniędzy. Trochę kradłam ze sklepów, trochę ze stolików restauracji, kiedy goście sobie poszli. Głównie jednak zalewałam kuskus skitrany gdzieś w plecaku i zapijałam wodą z kranu. Kiedyś nie piłam cały dzień i kiedy dotarłam do sklepu, poczęstowano mnie szklanką soku pomarańczowego. Do tej pory pamiętam smak tego napoju. Nawet teraz, pisząc to, automatycznie dotykam językiem do podniebienia. Mhm, pycha.

KUKBUK
Francja elegancja

Planeta Pokusa

Miód, czekolada, śmietanka,
wiśnie - i robi się gorąco. Szampan
nie gasi pragnienia, tylko podsyca
ogień. To będzie decydujące starcie.
Nikt się nie oprze.

KUKBUK
Zestawy

BAL ROBOTÓW

Współpracują z nami

Bianka Rolando

Bianka Rolando

Paulina Wilk

Paulina Wilk

Jakub Bochiński

Jakub Bochiński

Daniel Gutowski

Daniel Gutowski

Sylwia Chutnik

Sylwia Chutnik

KUKBUK
Nieprzyzwoite

Nieziemskie przyciąganie

Do gotowego zaczynu dodajemy przesianą mąkę, pozostały cukier, resztę mleka, jajka i sól. Wyrabiamy – pod koniec wlewamy rozpuszczone masło – aż masa będzie gładka i miękka. Wyrobione ciasto wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: