Archiwum Magazyny - KUKBUK
KUKBUK

"Przed paru laty, podczas wiosennych ekspedycji w okolicy wyspy Föglö znaleziono kilkaset butelek szampana i piwa, ukrytych w jednym z zatopionych kadłubów. Leżały na dnie morza blisko 150 lat, a warunki panujące w głębinach Bałtyku sprawiły, że zachowały się w idealnym stanie".

KUKBUK

Chłodnik litewski z okładki

6 porcji k j

Botwinkę myjemy, oddzielamy liście od korzeni.
Liście siekamy, korzenie obieramy i ścieramy na tarce.

W rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy buraki
z posiekanym czosnkiem. Po chwili dorzucamy
pocięte liście i smażymy jeszcze 3 minuty. Studzimy.
Do botwinki dodajemy zimny jogurt, doprawiamy solą,
cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Blendujemy
na gładko i dobrze schładzamy. Wrzucamy posiekany
koperek.

HARCE
Felieton

AGNIESZKA KOWALSKA

gościnnie

Gdy pierwszy raz spotkałam się z moją dietetyczką, zaznaczyłam: "Żeby było jasne, jestem jedyną osobą w Warszawie, która nie podnieca się Jadłonomią".

KUKBUK
Art

POSKLEJANE OKRUCHY

Natura chrzęści i trzaska pod palcami.
Z rozsypanych fragmentów powstaje
niepowtarzalna forma. Kawałki gałęzi,
zasuszone liście, płatki kwiatów i skorupki
martwych owadów zostają zdefiniowane na nowo.
Trwa coroczna odbudowa świata. Tuż obok,
w kruchej formie chleba, zastygły ziarna
tak małe jak igielne ucho. Sklejone z mąką i wodą,
boją się poruszyć. Nie chcą wracać do tego, co już było.

Historie kuchenne

NA MORZE MOGĘ PATRZEĆ

Żeglarka, reprezentantka Polski w windsurfingu, zeszłoroczna mistrzyni świata w klasie olimpijskiej RS:X. Czy Małgorzata Białecka wygra zawody podczas letnich igrzysk olimpijskich w Tokio, do których ostro się przygotowuje? Na pewno nie tylko na zwycięstwo ma wielki apetyt, ślinka leci jej także na myśl o rybach, których w Japonii przecież nie brakuje.

KUKBUK
W roli głównej

MIĘDZY BOBEM A PRAWDĄ

Współpracują z nami

Katarzyna Tubylewicz

Katarzyna Tubylewicz

Anne ten Donkelaar

Anne ten Donkelaar

Witek Iwański

Witek Iwański

KUKBUK

Minicynamonowce z ciasta ptysiowego z polewą migdałową i owocami leśnymi

12 sztuk j

Botwinkę myjemy, oddzielamy liście od korzeni.
Liście siekamy, korzenie obieramy i ścieramy na tarce.

W rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy buraki
z posiekanym czosnkiem. Po chwili dorzucamy
pocięte liście i smażymy jeszcze 3 minuty. Studzimy.
Do botwinki dodajemy zimny jogurt, doprawiamy solą,
cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Blendujemy
na gładko i dobrze schładzamy. Wrzucamy posiekany
koperek.

Zestawy

OBIAD Z WIDOKIEM

© KUKBUK 2017