Jak zrobić prawdziwe kimchi? - KUKBUK

Jak zrobić prawdziwe kimchi?

Zimą, kiedy nie ma dużego wyboru świeżych warzyw, odpowiedzią na brak witamin może być kimchi – koreańska kiszona kapusta.
Blogi

Blogi


jak_zrobic_kimchi kukbuk tomek na tropie

Bogata w błonnik, witaminy C i karoten. Dzięki zawartości czosnku, imbiru, chili i cebuli dymki dostarcza nam sporo witamin A, B1, oraz żelazo i wapno. A do tego jest niskokaloryczna.

Nikt nie przejdzie obok niej obojętnie – ma bardzo intensywny zapach, który dzieli świat na pół. Albo ją kochasz, albo nienawidzisz.

Chociaż to narodowe danie Koreańczyków, główne składniki są u nas dostępne i tanie. Jedynym trudnym do zdobycia produktem są koreańskie płatki chili – gochugaru. Nie ma dla nich zastępstwa. Ale jeśli już je znajdziecie, kupcie dużą paczkę – jest to jedno z najlepszych chili na świecie. Czyste płatki chili bez pestek mają idealny balans ostrości do smaku papryki i piękny ciemnoczerwony kolor.

 

Przygotowanie kimchi zajmie wam 24 godziny. Można je jeść od razu, ale najlepsze będzie dopiero po około tygodniu. Można przechowywać je do miesiąca, ale pod koniec bywa już mocno „dojrzałe” i nadaje się tylko dla koneserów. Może być też w którymś momencie lekko „gazowane” dzięki szczepom bakterii kwasu mlekowego, które działają w niskich temperaturach.

Gotowe kimchi jest bardzo wszechstronne – tworzy idealną parę z wędzonym boczkiem, sprawdza się w sałatkach, ze smażonym ryżem, z cebulką z woka, jako dodatek, czy w zupie z tofu. Jest tyle przepisów na kimchi, ile gospodarstw w Korei, a i Japonia ma swoje wersję (o co oczywiście się kłóci z Koreą).
Obok morza dodają świeże ostrygi, innym razem suszone krewetki, a zależnie od regionu cały wachlarz rożnych warzyw i owoców (jabłka, gruszki, nashi, melon), mniej lub więcej przypraw, więc polecam eksperymentowanie. To jest podstawowy przepis. Balans przypraw z czasem dostosujecie do własnej palety, ja lubię mniej czosnkowe niż oryginalna wersja i trochę słodsze. I bez suszonych krewetek!
jak_zrobic_kimchi kukbuk tomek na tropie
jak_zrobic_kimchi kukbuk tomek na tropie
jak_zrobic_kimchi kukbuk tomek na tropie
jak_zrobic_kimchi kukbuk tomek na tropie
jak_zrobic_kimchi kukbuk tomek na tropie
jak_zrobic_kimchi kukbuk tomek na tropie
jak_zrobic_kimchi kukbuk tomek na tropie

Jak zrobić prawdziwe kimchi?

1 słoik k

Cukier i sól dokładnie wcieramy w warzywa, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gdy woda zacznie wyciekać z warzyw, mieszamy i przyciskamy czymś ciężkim, tak by warzywa były w niej zanurzone. Odstawiamy na noc do lodówki.

Kapustę i rzepę dokładnie odcedzamy z wody. Siekamy czosnek, imbir, dymkę, a marchewkę kroimy w julienne. Mieszamy sos sojowy, sos rybny, chili z cukrem i odrobiną wody, by powstał gęsty sos. Wcieramy sos w warzywa, pakujemy je ciasno w kamionkowym naczyniu i zakopujemy w ziemi (tradycyjna metoda), bądź przechowujemy w lodówce do miesiąca. Na zdrowie!

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: