Jak zrobić węgierski gulasz? - KUKBUK

Jak zrobić węgierski gulasz?

Przykładowy przepis na gulasz

Zdjęcia: Kasia Stadejek

Tomek Zielke

Tomek Zielke

Tomek na tropie
Wykształcony polonista, niedoszły filozof, kucharz z powołania, dziennikarz w międzyczasie. W KUKBUK-u odpowiedzialny jest za kuchenne laboratorium, w którym bada przepisy na idealne potrawy.

kukbuk tomek na tropie gulasz

Mięso kroimy na dwa kawałki, obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni o grubym dnie lub w rondlu, na sporej ilości oleju, aż będzie bardzo brązowe. Odkładamy na bok. Odlewamy nadmiar tłuszczu i smażymy w tym samym naczyniu cebulę oraz po połowie marchewki i selera w dużych kawałkach. Obsmażone mięso kroimy na mniejsze części, wkładamy do naczynia, zalewamy wybranym bulionem lub wodą. Dodajemy pastę paprykową, sól, pieprz, ostrą paprykę i opcjonalnie: liście laurowe, słodką paprykę w proszku, żelatynę, sos sojowy i koncentrat pomidorowy. Dusimy do miękkości (około 3 godzin) w piekarniku (150 stopni) lub na kuchence, w razie potrzeby uzupełniamy ubytki płynu gorącą wodą. Usuwamy rozmiękłe warzywa, dodajemy pokrojone w małe kawałki ziemniaki, gotujemy, aż będą prawie miękkie, po czym dodajemy resztę marchewki i selera, ewentualnie pokrojoną w paski świeżą paprykę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, a pozostałe warzywa lekko al dente, podajemy potrawę, upewniwszy się uprzednio, że ma dobrą konsystencję i smak: w razie potrzeby rozwadniamy i doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką lub octem.

gulasz wegierski tomek na tropie kukbuk
gulasz wegierski tomek na tropie kukbuk

Tekst: Tomek Zielke

Zdjęcia: Kasia Stadejek

Grafika: Magda Pilaczyńska

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: