Blogi - Strona 5 z 48 - KUKBUK

Blogi

Tomek Zielke
Jak zrobić leczo?

Jak zrobić leczo?

Leczo to najpyszniejszy sposób na skorzystanie z sezonu paprykowego.
Bartek Kieżun
Rzym: Pizza di beridde

Rzym: Pizza di beridde

Kuchnia żydowska w Rzymie i kuchnia rdzennych mieszkańców włoskiej stolicy prawie się od siebie nie różnią, jeśli oczywiście pominiemy obecność wieprzowiny w tej drugiej. Wynika to ze stuleci wspólnego zamieszkiwania na terenie Wiecznego Miasta, mieszania w garnkach, na talerzach i w DNA.
Tomek Zielke
Jak zrobić francuską zupę cebulową?

Jak zrobić francuską zupę cebulową?

Sposób na najlepszą jesienną zupę z karmelizowaną cebulą, ze złocistymi grzankami i z zapieczonym serem.
Bartek Kieżun
Torta di fichi freschi

Torta di fichi freschi

Po dobre figi nie trzeba na szczęście lecieć do Włoch, ale jeśli się takich kilka kupi, warto je spożytkować smakowicie. Na przykład zrobić włoskie ciasto!
Agata Wojda
Czosnkowa polenta z borowikami i dynią

Czosnkowa polenta z borowikami i dynią

Agata Wojda wspomina Toskanię i wzrusza się na widok spacerujących po niej prosiąt, a na kolację serwuje wzmacniającą polentę.
Tomek Zielke
Jak zrobić ciasteczka z czekoladą?

Jak zrobić ciasteczka z czekoladą?

Jakie zasady rządzą przygotowaniem słynnych chocolate chip cookies?
Agata Wojda
Sałatka z soczewicy, węgierek i dyni

Sałatka z soczewicy, węgierek i dyni

Agata Wojda zwiedza Apulię, gdzie króluje lokalny patriotyzm kulinarny, wszystkie piekarnie i masarnie są rodzinne, a plaże pustoszeją po sezonie.
Bartek Kieżun
7 włoskich przepisów na początek jesieni

7 włoskich przepisów na początek jesieni

Jeśli szukacie sposobu na poprawę humoru w deszczowe dni, z pomocą przychodzi włoska kuchnia.
Agata Wojda
Cukinia zapiekana z orzeszkami piniowymi, kaparami i tuńczykiem

Cukinia zapiekana z orzeszkami piniowymi, kaparami i tuńczykiem

Agata Wojda wspomina wizytę w Apulii i kulinarne wzruszenia, jakie zapewnia ten region Włoch.
Tomek Zielke
Jak upiec kurczaka w całości?

Jak upiec kurczaka w całości?

Złocista, chrupiąca skórka i soczyste wnętrze – jakimi metodami osiągnąć taki efekt?
Bartek Kieżun
W sezonie: carpaccio z borowików

W sezonie: carpaccio z borowików

W Italii, zupełnie jak w Polsce, sezon grzybowy w pełni. Na pograniczu Veneto i Trento grzybów sporo, ale Włosi narzekają, że w ubiegłym roku było lepiej.
Agata Wojda
Sycylijskie anelletti, czyli pieczone kółka z warzywami

Sycylijskie anelletti, czyli pieczone kółka z warzywami

W kuchni nie ma głupich pytań, są tylko błędy, które popełnia się z niewiedzy. Agata Wojda wyjaśnia, czemu warto być ciekawskim i serwuje na obiad zapiekankę makaronową z cielęciną.
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: