Blogi - Strona 47 z 49 - KUKBUK

Blogi

Agata Wojda
Skordalia

Skordalia

Skordalia – brzmi jak gatunek jadowitego pająka, czy pierwsza próba obrony przed napastliwym wampirem. Tymczasem skordo to po grecku czosnek i najważniejszy składnik greckiego dipu.
Bartek Kieżun
Ragu alla bolognese

Ragu alla bolognese

Nie ma czegoś takiego, jak spaghetti bolognese! Ale tagliatelli z sosem „z urzędu” już tak.
Bartek Kieżun
Koński zad i lody

Koński zad i lody

Co ma wspólnego koński zad i lody? Wydaje się, że nic. A jednak…
Blogi
Halibut, estragon  i marchewka

Halibut, estragon i marchewka

Gotowanie to opowiadanie o sobie. Po sposobie łączenia składników rozpoznajemy talent, nastrój, a czasami słabość kucharza.
Bartek Kieżun
Bonet – boski włoski deser

Bonet – boski włoski deser

Bonet wygląda bosko i tak też smakuje. A robi się go przed posiłkiem, bo potrzebuje czasu, aby wystygnąć.
Bartek Kieżun
Risi e bisi

Risi e bisi

Przepis na risotto z groszkiem prosto z Wenecji to idealna propozycja na przywitanie wiosny.
Bartek Kieżun
Makaron ze speckiem, radicchio i kakao

Makaron ze speckiem, radicchio i kakao

Sos z dodatkiem kakao? Ze speckiem i radicchio łączy się doskonale.
Bartek Kieżun
Pasta alla norma

Pasta alla norma

Sycylijski makaron z bakłażanem powinien być normą w każdym domu!
Bartek Kieżun
Pożreć Neapol i przeżyć

Pożreć Neapol i przeżyć

W Neapolu się tyje i to nie tylko od mozzarelli! – nie można inaczej. Neapol to kulinarny raj! Raj dla tych, co kochają jeść i dla tych, co kochają gotować. I jeszcze raj dla oka, które jest bliskie szaleństwa od widoków owoców, warzyw, ryb, mięsa i niesamowitych zabytków.
Bartek Kieżun
Ragu z jelenia

Ragu z jelenia

Sekretem toskańskiego ragu jest łopatka z jelenia. Doprawiona ziarnami jałowca usatysfakcjonuje nawet najwybredniejsza podniebienia.
Agata Wojda
Warzywa à la Bari

Warzywa à la Bari

Inspirowane wyprawą do południowych Włoch danie na bazie fasoli i fenkułu.
Bartek Kieżun
Borlengo – włoskie naleśniki

Borlengo – włoskie naleśniki

Co jeść podczas karnawału? Włoskie naleśniki! Najlepiej smakują z aromatycznymi ziołami, czosnkiem i tartym parmezanem.
© KUKBUK 2017