Blogi - Strona 40 z 42 - KUKBUK

Blogi

Bartek Kieżun
Bonet – boski włoski deser

Bonet – boski włoski deser

Bonet wygląda bosko i tak też smakuje. A robi się go przed posiłkiem, bo potrzebuje czasu, aby wystygnąć.
Bartek Kieżun
Risi e bisi

Risi e bisi

Przepis na risotto z groszkiem prosto z Wenecji to idealna propozycja na przywitanie wiosny.
Bartek Kieżun
Makaron ze speckiem, radicchio i kakao

Makaron ze speckiem, radicchio i kakao

Sos z dodatkiem kakao? Ze speckiem i radicchio łączy się doskonale.
Bartek Kieżun
Pasta alla norma

Pasta alla norma

Sycylijski makaron z bakłażanem powinien być normą w każdym domu!
Bartek Kieżun
Pożreć Neapol i przeżyć

Pożreć Neapol i przeżyć

W Neapolu się tyje i to nie tylko od mozzarelli! – nie można inaczej. Neapol to kulinarny raj! Raj dla tych, co kochają jeść i dla tych, co kochają gotować. I jeszcze raj dla oka, które jest bliskie szaleństwa od widoków owoców, warzyw, ryb, mięsa i niesamowitych zabytków.
Bartek Kieżun
Ragu z jelenia

Ragu z jelenia

Sekretem toskańskiego ragu jest łopatka z jelenia. Doprawiona ziarnami jałowca usatysfakcjonuje nawet najwybredniejsza podniebienia.
Agata Wojda
Warzywa à la Bari

Warzywa à la Bari

Inspirowane wyprawą do południowych Włoch danie na bazie fasoli i fenkułu.
Bartek Kieżun
Borlengo – włoskie naleśniki

Borlengo – włoskie naleśniki

Co jeść podczas karnawału? Włoskie naleśniki! Najlepiej smakują z aromatycznymi ziołami, czosnkiem i tartym parmezanem.
Agata Wojda
Pavlova według Wojdy

Pavlova według Wojdy

Po drodze do dziadków, w czasach gdy plac Bankowy był jeszcze placem Dzierżyńskiego, a cukiernia stała przy ulicy Świerczewskiego, a nie Solidarności, obowiązkowo trzeba było do niej wejść po lody lub po karton ciastek na wynos. Ciastek mieściło się 10, a lodów było zawsze za mało.
Agata Wojda
Staroświecka czerwona soczewica z batatem, pomarańczą i curry

Staroświecka czerwona soczewica z batatem, pomarańczą i curry

Dostałam takiego maila: Chciałbym zamówić warsztaty z panią Agatą w prezencie (oczywiście) dla bliskiej mi osoby (a to miłe), ale to jest wegetarianka i sama dużo gotuje (no to klops… a w zasadzie falafel!).
Bartek Kieżun
Arrabiata

Arrabiata

Jaki sekret kryje w sobie torebka Sophii Loren? Prosty przepis na obiad z Rzymu!
Blogi
Foccacia z Prowansji

Foccacia z Prowansji

Nowy, papierowy numer „Kukbuka” zasiał we mnie potrzebę własnego wypieku. Bo z wyrobami piekarskimi mam na co dzień tyle wspólnego, ile podejrzę przez szybę piekarza w pobliskim bistro.
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: