Blogi - Strona 40 z 48 - KUKBUK

Blogi

Agata Wojda
Pomysły na szparagi

Pomysły na szparagi

Szparagi znów w warzywniaku. Cóż nowego mogę dodać w tym roku? Że wysypało krajobraz kasztanami, bzem i szparagami zdecydowanie wcześniej niż zwykle, i że internet - jak zawsze - zaczyna delikatnie podjadać szparagi z nieśmiertelnym jajkiem.
Blogi
Placek ziemniaczany

Placek ziemniaczany

Widzimy się za pięć kilogramów – napisano mi w SMS-ie z życzeniami świątecznymi. Po tuzinie jaj i misie sałatki z majonezem czujemy się równie ociężali jak po pierogach i kapuście zimą. Wtorek po lanym poniedziałku to taki dzień w roku, kiedy jesteśmy najbardziej wymęczeni jedzeniem.
Bartek Kieżun
Minestrone di farro

Minestrone di farro

Tradycyjna włoska zupa świetnie komponuje się ze skórkami z parmezanu i kawałkiem tłustego boczku.
Agata Wojda
Bawarska obazta ze szparagami i rzodkiewką

Bawarska obazta ze szparagami i rzodkiewką

W krótkich wyjazdach dopadają mnie zawsze tradycyjne pułapki. Pierwsza to syndrom tygodnia przed i trzech dni po. Umysł nastawiony na oczekiwane za chwilę nieróbstwo zaczyna się już bronić przed projektami, a mądre wychowanie przekonuje, że zrobisz – zasłużysz.
Blogi
Pasta alla puttanesca

Pasta alla puttanesca

Sukces ma wielu ojców. Dlatego pasta alla puttanesca została wymyślona jednocześnie w Rzymie, w Neapolu i na Ischii.
Agata Wojda
Kulki mięsne w bule na freestyle’u

Kulki mięsne w bule na freestyle’u

Jest sobota, a ty wstajesz rano i pijąc piżamową kawę, bronisz się przed czytaniem pudla, nekrologów, piątkowych komentarzy pod recenzją Nowaka i spojlerów filmów, które właśnie weszły do kin. W zasadzie masz wolny jeden dzień, bo niedzielę przeznaczasz na umartwianie się poniedziałkiem.
Agata Wojda
Crème brûlée

Crème brûlée

Uwielbiam, gdy kuchnia podkręca wartość święta. Kolejkę po pączki napotkaną w tłusty czwartek ma już chyba każdy w swoim telefonie. Podoba mi się dyspensa 19 marca, na Świętego Józefa. Patrona ojcostwa można było zawsze legalnie opijać.
Bartek Kieżun
Brasato di maiale al vino rosso

Brasato di maiale al vino rosso

Schab ze świeżą szałwią gotowany w czerwonym winie. Aromatyczne propozycja na obiad, która równie dobrze sprawdzi się też na kolację.
Bartek Kieżun
Pasta aglio – błyskawiczny obiad

Pasta aglio – błyskawiczny obiad

Przepis na makaron z sosem aglio e olio – łatwiej się nie da.
Blogi
Champagne Cocktail

Champagne Cocktail

W święta Bożego Narodzenia ludzie emanują ciepłem i spokojem. W Nowy Rok większość obywateli trawi potworny kac. Z kolei kiedy obchodzimy dzień kobiet, mężczyźni wspinają się na wyżyny romantycznej kreatywności i zabierają ukochane do klimatycznych restauracji, kina itd.
Agata Wojda
Kurczak, Marmite, rzepa i reneta

Kurczak, Marmite, rzepa i reneta

„Jak to się je?”, zapytał tata, wyjmując z lodówki słoiczek Marmite. „Tego się nie je!”, zdążyłam krzyknąć. Szybka analiza tego, co mam do powiedzenia o jego zawartości, przekonała mnie, że podjęłam słuszną decyzję. Świat się przecież dzieli na fanów i zaciekłych wrogów tego małego słoika.
Blogi
Castagnole

Castagnole

Uwielbiam łazić po Rzymie z jedzeniem w ręku. Zresztą inaczej się nie da! Tu kusi piekarnia, tam cukiernia, o, a tu targ!
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: