Blogi - Strona 4 z 48 - KUKBUK

Blogi

Bartek Kieżun
Apulia: Minestrone di legumi

Apulia: Minestrone di legumi

Półprawdy i przemilczenia – taki tytuł powinny nosić przewodniki po Apulii. Bo to, o czym się nie mówi i nie pisze, jest równie ważne, jeśli nie ważniejsze, jak to, co widać gołym okiem lub czarno na białym. Zwłaszcza w kuchni.
Agata Wojda
Dip z tuńczyka, kalafiora i fasoli

Dip z tuńczyka, kalafiora i fasoli

Czy książka kucharska może być horrorem? Agata Wojda udowadnia, że tak.
Tomek Zielke
Jak zrobić spaghetti alla carbonara?

Jak zrobić spaghetti alla carbonara?

Pasta alla carbonara przygotowana z troską i wyczuciem to jeden z kulinarnych cudów.
Bartek Kieżun
5 najlepszych włoskich przepisów na jesienne risotto

5 najlepszych włoskich przepisów na jesienne risotto

Jesienne chłody w naturalny sposób skłaniają do sięgnięcia po słój z ryżem arborio i przyrządzenia kremowego risotta. Tylko który przepis wybrać?
Bartek Kieżun
Lecce: Pasticciotto leccese

Lecce: Pasticciotto leccese

Wydaje wam się, że Włosi jedzą na śniadanie tylko rogale? Krakowski Makaroniarz zamiast nich proponuje śniadaniowe babeczki z Lecce.
Tomek Zielke
Jak zrobić tartę dyniową?

Jak zrobić tartę dyniową?

Gładki krem dyniowy pachnący korzennymi przyprawami i chrupiące maślane ciasto to idealne jesienne połączenie.
Agata Wojda
Gorczycowe ziemniaki z mozzarellą i szynką

Gorczycowe ziemniaki z mozzarellą i szynką

Agata Wojda opowiada o tłustej i mięsnej kuchni węgierskiej, a na kojącą jesienną kolację zapieka purée ziemniaczane z serem.
Bartek Kieżun
Apulia: Focaccia barese

Apulia: Focaccia barese

Pojechaliśmy do Apulii zmierzyć się ze szlakiem romańskich katedr, wygrzać nie najmłodsze już kości na kamienistych plażach, zachwycić się pięknem barokowego Lecce. Po 10 dniach spędzonych na włóczeniu się po włoskim „obcasie” nadal mi mało.
Tomek Zielke
Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Można je przyrządzić na dziesiątki sposobów. Który jest najlepszy?
Agata Wojda
Gnocchi z brukselką i bekonem

Gnocchi z brukselką i bekonem

Trwają wykopki, więc Agata Wojda przedstawia krótką historię ziemniaka, a na kolację serwuje apetyczne jesienne kluseczki.
Agata Wojda
Mus z kurzych wątróbek z jabłkiem i pigwówką

Mus z kurzych wątróbek z jabłkiem i pigwówką

Agata Wojda duma nad kondycją gastronomii, a melancholię leczy musem z wątróbek z pigwówką i jabłkiem.
Bartek Kieżun
6 powodów, dla których każdy smakosz powinien odwiedzić Bari

6 powodów, dla których każdy smakosz powinien odwiedzić Bari

Dlaczego warto jak najszybciej kupić bilet do najciekawszego miasta Apulii?
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: