Blogi - Strona 30 z 40 - KUKBUK

Blogi

Bartek Kieżun
Risotto con speck e radicchio

Risotto con speck e radicchio

Gdy w moim ręku wylądował speck nabyty od rodowitego Włocha, prowadzącego sklep na targowisku, przypomniałem sobie o innym klasycznym połączeniu. O duecie: radicchio i speck! A skoro tak, to czemu nie risotto?
Agata Wojda
Bakłażan z boczniakami i dynią w pigwowcu

Bakłażan z boczniakami i dynią w pigwowcu

Pamiętacie mój felieton w KUKBUK-u o Janku, który marzył o biznesie kulinarnym? Marzenie Janka wreszcie się spełniło. W Warszawie zbyt długo się ociągał, a kilkadziesiąt kilometrów od niej… było w sam raz. Szczęśliwy, sprzedaje wypracowane z przyjaciółmi burgery i konsekwentnie wsłuchuje się w pragnienia małego miasteczka. Zrezygnował ze świetnego chili con carne w pudełku, skoro wszyscy proszą o bułę, i cieszy się z własnej, oswojonej odwagi. Nareszcie.
Bartek Kieżun
Gnocchi di zucca

Gnocchi di zucca

Mantua dyniami i dyniowatymi stoi. A że dyniowy sezon w pełni, proponuję dziś gnocchi dyniowe.
Agata Wojda
Zupa rybna

Zupa rybna

Niedziela. Pogoda sprzyja, czuję wręcz obowiązek wyjścia z domu. Dobrze, już wstaję. Jadę pooddychać i zjeść w terenie. Łapią mnie kanary, bo kupiłam bilet o 50 groszy za tani. Uszczuplam niedzielny budżet i robię na kontrolerach paskudne wrażenie słowami, że zawsze tak jeżdżę.
Bartek Kieżun
Torta di zucca

Torta di zucca

Czas zacząć sezon na dynię. Przepis na słodką tarta prosto z kuchni Sophii Loren.
Agata Wojda
Jagodowe ciasto do kawy

Jagodowe ciasto do kawy

Znajomi spędzili ostatni weekend w Paryżu. Zazdroszczę. Też się bywało. Paryż to pułapka kulinarna – turysta, otumaniony wzrokiem gargulca, wsłuchany w akordeonowe „Sous le ciel de Paris”, zadzierający głowę, by zobaczyć rusztowanie Eiffla, jest w stanie zachwycić się najgorszą zupą cebulową świata. I jeszcze z dumą uwieczni ją na zdjęciu, a także siebie, ślimaki i (przy odrobinie szczęścia) resztki żab.
Bartek Kieżun
Pokrzepka na miodzie

Pokrzepka na miodzie

Pokrzepka to napitek z miodem i szczyptą imbiru, który rozgrzeje każdego.
Agata Wojda
Dynia zapiekana z kuskusem i oscypkiem

Dynia zapiekana z kuskusem i oscypkiem

Czy kiedykolwiek przypuszczaliście, że powstanie ranking kucharzy najlepiej ubranych w czasie wolnym?
Bartek Kieżun
Pasta con fichi e pesto

Pasta con fichi e pesto

Jesienne smaki – proste danie z makaronem wzbogacone figami podsmażonymi w karmelu.
Agata Wojda
Faszerowana sucha sechlońska

Faszerowana sucha sechlońska

Szukajcie Trzech Znaków Smaku, bo są już na waszej kulinarnej drodze. Teoretycznie trzy, a tak naprawdę aż trzydzieści siedem, bo tyle znajduje się na liście produktów regionalnych i tradycyjnych chronionych przez Unię Europejską.
Bartek Kieżun
Włoski Berlin

Włoski Berlin

Dotarłem do Berlina. Przez Kołobrzeg. Oczywiście z postanowieniem wyszperania w Berlinie małej porcji Italii.
Agata Wojda
Hiszpańskie grzanki z domowym ailloli

Hiszpańskie grzanki z domowym ailloli

Wspomniałam kiedyś o próbie zrozumienia świata poprzez zapachy. Winiarze, kawosze, olejarze pracują nosem. Mój brat także, bo podtyka pod nos każdą rzecz, nim spróbuje. Przepiękny wrzesień trwa. Zaraz zacznie pachnieć październikiem, czyli mokrym liściem, mroźnym porankiem, herbatą z cukrem i sosami z duszonych mięs. Lubię, gdy porę roku można wywąchać.
© KUKBUK 2017