Blogi - Strona 30 z 42 - KUKBUK

Blogi

Agata Wojda
Klopsy cielęce dla niejadków

Klopsy cielęce dla niejadków

Dzieci można lubić lub nie (lub obie rzeczy jednocześnie, patrz Baba Jaga), ale trzeba je karmić. W restauracji też.
Blogi
dwa przepisy na smacznego karpia

dwa przepisy na smacznego karpia

Bartek Kieżun
Crescionda

Crescionda

Jak karnawał w Umbrii, to crescionada – ciasto na bazie amaretti, z dodatkiem czekolady i grappy.
Agata Wojda
Sylwester Wojdy

Sylwester Wojdy

Nie szukajcie mnie pod maską wenecką ani w ogonie tanecznego węża. Sugeruję zajrzeć do pokoju i pod koc. Przebudzę się na toast i podsumowanie ilości petard chwilę przed północą. I zagapię na oświetlane błyskami jeziorko. Kiedyś wyjadę na noworoczny kicz do Paryża lub Wiednia. Za góry dziękuję. Tam już piłam. Chyba najbardziej lubię nazbierać na ten dzień dobrego jedzenia i kilka niepowtarzalnych butelek.
Bartek Kieżun
Panforte senese

Panforte senese

Przepis na ciasto, którego głównymi składnikami są orzechy i migdały, to specjał ze Sieny.
Agata Wojda
Sernik z dorsza i wędzonego pstrąga

Sernik z dorsza i wędzonego pstrąga

Teraz już tylko chleb został do kupienia. Targi świąteczne przestały pachnieć kapustą, choinką i basenem z karpiami. Wszystko zanieśliśmy do domów.
Bartek Kieżun
Arancini siciliani

Arancini siciliani

Złota kula skrywa w sobie niezwykłe kulinarne doznania. Ten przysmak można przygotowywać w wielu wersjach.
Agata Wojda
Śledzie Wojdy

Śledzie Wojdy

Izrael ma śledzie. Lekko zaróżowione, w rosyjskich sklepach. Wykańczamy jednego z nich. Twarogiem i śledziami. Z zakupami jest łatwa sprawa i nieco odmienna niż u nas. Nie masz całej masy gatunków, firm. Strata czasu, problem gospodarczy, chwała własnemu krajowi. Wybieramy najlepsze egzemplarze, reszty po jednym gatunku. Kryterium wyboru nie jest cena (bo ta podlega też negocjacjom), ale dojrzałość. Wszędzie wlewają we mnie kawę. Z kardamonem. Kraj doskonałej kawy, gdziekolwiek poprosisz. Jeden z kucharzy śledzi mój wzrok i pyta, czy znam to lub tamto. Lekkie zająknięcie… i już gryzę. Rzodkiewki… Znam!!!
Bartek Kieżun
Sgonfiotti di castagne

Sgonfiotti di castagne

Kasztany uwielbiam w całokształcie. Pieczone i takie ugotowane w risotto. Dziś rozpieszczam się ciastem kasztanowym
Agata Wojda
Za’atar

Za’atar

Moja ulubiona inicjatywa. Pakujesz się z duszą na ramieniu, bo walizka wypełniona zakazanym szczęściem, i zaczynasz swoją przygodę, wyjaśniając służbom bezpiecznego lotu, gdzie kupiłaś półgęsek.
Agata Wojda
Czerwona kapusta niczym słodka konfitura

Czerwona kapusta niczym słodka konfitura

Nawet się nie domyślacie, jaką opinię ma listopad. Choćby wśród pasażerów autobusu. Gdyby zlecono głosowanie i każdy z nich nacisnąłby guzik „stop”, większością głosów przeszłoby wykreślenie listopada z kalendarza.
Bartek Kieżun
Ravioli con uovo

Ravioli con uovo

Przepis na ciasto do ravioli skrywające we wnętrzu żółtko z ricottą.
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: