Blogi - Strona 3 z 48 - KUKBUK

Blogi

Bartek Kieżun
Likier z kumkwatów

Likier z kumkwatów

Są takie rzeczy – miejsca, książki czy autorzy – które chodzą za człowiekiem. Można je lekceważyć i udawać, że wcale tak nie jest. Koniec końców okaże się, że to na nic, bo i tak dopną swego!
Agata Wojda
Śledzie z dynią, pomarańczą i paprykowym majonezem

Śledzie z dynią, pomarańczą i paprykowym majonezem

Agata Wojda opowiada o miłości do opery i na dobry początek sezonu serwuje śledzie z dynią i pomarańczą.
Tomek Zielke
Jak przygotować świątecznego śledzia?

Jak przygotować świątecznego śledzia?

Śledzie można podawać na dziesiątki sposobów. O czym należy pamiętać przy ich przygotowywaniu?
Bartek Kieżun
Prowansja: pain brioche

Prowansja: pain brioche

Krakowski Makaroniarz szuka włoskich śladów w Prowansji i odnajduje zimowy komfort w słodkiej chałce.
Tomek Zielke
Jak zrobić bułeczki cynamonowe?

Jak zrobić bułeczki cynamonowe?

Najlepszy sposób na słodkie i puszyste bułeczki o korzennym aromacie.
Tomek Zielke
Jak zrobić purée ziemniaczane?

Jak zrobić purée ziemniaczane?

Najlepszy sposób na lekkie i kremowe purée ziemniaczane.
Bartek Kieżun
Champignons provençaux

Champignons provençaux

Francja zaskakuje Bartka Kieżuna wiatrem, mandatem i smakołykami.
Agata Wojda
Żeberka pieczone w czerwonym winie, kawie i kaparach

Żeberka pieczone w czerwonym winie, kawie i kaparach

Podobno moc kawy odkryto, obserwując podjadające jej ziarna kozy, które po takiej przekąsce były niezwykle ożywione. Co jeszcze w kawie piszczy?
Tomek Zielke
Jak zrobić tartę Tatin?

Jak zrobić tartę Tatin?

Sposób na najprostszy i prawdopodobnie najlepszy deser jabłkowy na świecie.
Bartek Kieżun
Guancia di maiale in aceto balsamico

Guancia di maiale in aceto balsamico

Raj dla smakoszy rozciąga się na długości mniej więcej 140 kilometrów. Tyle dzieli Bolonię od Modeny. Wystarczy pokonać tę trasę, z paroma skokami w bok, mieszczącymi się w założonym dystansie, i można w tej okolicy umrzeć z kulinarnego szczęścia.
Agata Wojda
Zupa z gęsi, papryki i gruszek

Zupa z gęsi, papryki i gruszek

Agata Wojda przedstawia ciekawostki na temat poczciwych gęsi, które w listopadzie i tak kończą na talerzu. Niech to wszystko gęś kopnie…
Tomek Zielke
Jak przyrządzić gęsinę na Świętego Marcina?

Jak przyrządzić gęsinę na Świętego Marcina?

Gęsie uda to prawdziwy rarytas. Jaką metodą je przyrządzić?
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: