Blogi - Strona 2 z 48 - KUKBUK

Blogi

Bartek Kieżun
Maritozzo

Maritozzo

Wiedziałem, że to będzie jedna z pierwszych rzeczy, których spróbuję podczas wyprawy do Rzymu, i tak się stało. Pierwsze maritozzo w zasadzie wpadło zaraz po wyjściu z autobusu. Ale po kolei…
Agata Wojda
Frijoles, czyli pasta fasolowa z serem owczym, pestkami granatu i pak choi

Frijoles, czyli pasta fasolowa z serem owczym, pestkami granatu i pak choi

W świecie gastronomii rok 2017 był czasem pozornej stabilności – ale też roszad, irytacji na los i tworzenia kompleksów kulinarnych.
Bartek Kieżun
Fettuccine alla papalina

Fettuccine alla papalina

Wokół przepisu na fettuccine alla papalina narosło więcej wątpliwości niż w przypadku przepisu na carbonarę, przodka tej papieskiej receptury.
Agata Wojda
Jajko mollet z musem łososiowym, awokado i porem

Jajko mollet z musem łososiowym, awokado i porem

Agata Wojda proponuje lekturę i danie w sam raz pod szampana.
Tomek Zielke
Jak zrobić tiramisu?

Jak zrobić tiramisu?

Najlepszy sposób na kawowy deser we włoskim stylu.
Bartek Kieżun
Słodkie i tłuste – włoskie przekąski na karnawał

Słodkie i tłuste – włoskie przekąski na karnawał

Włoski karnawał wypada w zimie. Nic odkrywczego, bo przecież w Polsce też tak jest, ale to pociąga za sobą okoliczności nie do końca kojarzące się z Italią. W Wenecji bywa, że acqua alta. W Neapolu czasem pada i wieje. W Mediolanie mgły, śnieg i smog. Jak sobie z tym poradzić?
Tomek Zielke
Jak zrobić grzane wino?

Jak zrobić grzane wino?

Najlepszy sposób na grzańca w skandynawskim stylu. Także w wersji bezalkoholowej.
Agata Wojda
Krem grzybowy z wędzonymi śliwkami, grochem i nutą piernikową

Krem grzybowy z wędzonymi śliwkami, grochem i nutą piernikową

Agata Wojda proponuje przeuroczą lekturę do odseparowania myśli od rzeczy ważnych, zawieszonych na trzy świąteczne dni.
Bartek Kieżun
Miękkie pierniczki

Miękkie pierniczki

Krakowski Makaroniarz ratuje święta i obala mit o piernikach, które wymagają planowania.
Agata Wojda
Pierogi z kapustą, grzybami i powidłami

Pierogi z kapustą, grzybami i powidłami

Agata Wojda oswaja świąteczne zakazy i nakazy, a potem lepi dwie setki pierogów.
Bartek Kieżun
Sernik krakowski

Sernik krakowski

Każdy kraj, a nawet region, ma swój sernik. Dziś jemy krakowski i zastanawiamy się, czy wystąpi na stole w święta.
Tomek Zielke
Jak zrobić pierogi?

Jak zrobić pierogi?

Który przepis na ciasto jest najlepszy? Jakim farszem je wypełniać?
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: