Blogi - Strona 2 z 44 - KUKBUK

Blogi

Bartek Kieżun
7 włoskich przepisów na początek jesieni

7 włoskich przepisów na początek jesieni

Jeśli szukacie sposobu na poprawę humoru w deszczowe dni, z pomocą przychodzi włoska kuchnia.
Agata Wojda
Cukinia zapiekana z orzeszkami piniowymi, kaparami i tuńczykiem

Cukinia zapiekana z orzeszkami piniowymi, kaparami i tuńczykiem

Agata Wojda wspomina wizytę w Apulii i kulinarne wzruszenia, jakie zapewnia ten region Włoch.
Tomek Zielke
Jak upiec kurczaka w całości?

Jak upiec kurczaka w całości?

Złocista, chrupiąca skórka i soczyste wnętrze – jakimi metodami osiągnąć taki efekt?
Bartek Kieżun
W sezonie: carpaccio z borowików

W sezonie: carpaccio z borowików

W Italii, zupełnie jak w Polsce, sezon grzybowy w pełni. Na pograniczu Veneto i Trento grzybów sporo, ale Włosi narzekają, że w ubiegłym roku było lepiej.
Agata Wojda
Sycylijskie anelletti, czyli pieczone kółka z warzywami

Sycylijskie anelletti, czyli pieczone kółka z warzywami

W kuchni nie ma głupich pytań, są tylko błędy, które popełnia się z niewiedzy. Agata Wojda wyjaśnia, czemu warto być ciekawskim i serwuje na obiad zapiekankę makaronową z cielęciną.
Tomek Zielke
Jak zrobić mus czekoladowy?

Jak zrobić mus czekoladowy?

Deserowa klasyka w trzech odsłonach - tradycyjnej, bogatej i nowoczesnej.
Bartek Kieżun
Crème brûlée jak z filmu „Amelia”

Crème brûlée jak z filmu „Amelia”

Z czym wam się kojarzy 2001 rok? Krakowskiemu Makaroniarzowi z pewnym filmem i pewnym deserem.
Tomek Zielke
Jak zrobić pad thai?

Jak zrobić pad thai?

Niezawodny sposób na popularne tajskie danie, które ma szansę zachwycić wszystkich.
Agata Wojda
Witraż w cieście, bakłażan w miodzie

Witraż w cieście, bakłażan w miodzie

Czym pachnie kuchnia krzyżackiego zamku w Malborku? Agata Wojda opowiada o urodzinowej kolacji, cieście z witrażem i bakłażanie z miodem.
Bartek Kieżun
Francuski mus czekoladowy

Francuski mus czekoladowy

Pierwszym Europejczykiem, który skosztował czekolady, był urodzony w Genui Krzysztof Kolumb. Trochę minęło, nim ziarna kakaowca stały się europejskim szlagierem. W końcu Francuzi wymyślili mus czekoladowy.
Tomek Zielke
Jak zrobić frytki?

Jak zrobić frytki?

Chrupiące, złote frytki w trzech krokach, podane z kilkoma okruchami teorii.
Agata Wojda
Polskie hygge na jesień

Polskie hygge na jesień

Jak się pocieszyć, gdy nadchodzi jesień? Agata Wojda opowiada o sposobach legalnych i nielegalnych, a na deser serwuje poczciwą szarlotkę.
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: