Niederegerr - KUKBUK

Niederegerr

Europejską stolicą marcepanu jest Lubeka, co nie w smak Włochom i Węgrom.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych i pisze książkę o włoskich kulinariach.

niederegerr kukbuk

Spór o ojcostwo marcepanu trwa w najlepsze od wieków. Szala zwycięstwa nie chce się przechylić ani na węgierską, ani na włoską stronę. A gdzie dwóch się bije, tam trzeci korzysta. Dlatego europejską stolicą migdałowego smakołyka została Lubeka.

Na głównej ulicy tego pięknego hanzeatyckiego miasta znajduje się sklep jednego z marcepanowych potentatów. Niederegerr produkuje marcepan od 1806 roku. Nie sposób ominąć go obojętnie. A gdy się wejdzie do środka, nie sposób wyjść bez zrobienia skromnych choćby zakupów. Marcepanowe chlebki w mlecznej i gorzkiej czekoladzie, owoce i warzywa z migdałowej masy kuszą wyjątkowo skutecznie. Do tego potrafią zaskoczyć smakiem: na przykład calvadosu. W Lubece to adres obowiązkowy dla każdego!

Tekst i zdjęcia: Bartek Kieżun

Niederegerr
Breite Str. 89, (obok Ratusza)
23552 Lubeka

niederegerr kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: