Dołącz do redakcji KUKBUKa - KUKBUK

Dołącz do redakcji KUKBUKa

Możesz poznać nas od kuchni i zdobyć cenne, dziennikarskie doświadczenie.

Zdjęcia: Bartek Szmigulski, Kasia Stadejek

Blogi

Blogi


kukbuk redakcja

Szukamy osób, które chciałyby odbyć dwumiesięczny staż w redakcji KUKBUK-a. Mieścimy się w Warszawie, ale czekamy na zgłoszenia z całej Polski – możliwa jest współpraca zdalna, chociaż oczekujemy dyspozycyjności trzy w dni w tygodniu. By wziąć udział w naborze, należy do poniedziałku 26 października 2015 przesłać na adres staz@kukbuk.com.pl recenzję miejsca (restauracji, baru, food trucka, kawiarni czy księgarni) na minimum tysiąc znaków. Wybrane osoby zaprosimy na rozmowę do naszej siedziby.

 

Oferujemy dwumiesięczny staż, podczas którego otrzymasz tylko odpowiedzialne dziennikarskie zadania. Poprosimy Cię między innymi o:

  • pisanie newsów, recenzji kulinarnych i książkowych oraz reportaży,
  • testowanie naszych przepisów,
  • udział w wydarzeniach kulinarnych,
  • uzupełnianie, administrowanie treści serwisu Kukbuk.com.pl.

Będziemy recenzować Twoją pracę i wspólnie pracować nad Twoim warsztatem. Kawę zrobimy sobie sami.  

zdjęcie - DOŁĄCZ DO REDAKCJI KUKBUKA

Przeczytaj, co nasi dotychczasowi stażyści sądzą o odbytym stażu w KUKBUK-u.

Katarzyna Mikusek, studentka dziennikarstwa, Warszawa

„Nie ma sensu, żebyś siedziała w redakcji, wysyłamy cię w teren” – zapamiętajcie te słowa, bo zwiastują podróż. Przez restauracje, bary i bazary, do sklepiku w bocznej uliczce i w pogoń za food truckiem. Tu i tam, wszędzie, gdzie bije serce kulinarnej kultury. To praca z otwartymi ludźmi, którzy cenią różnorodność, a co szczególnie ważne dla młodego dziennikarza – rozwój pod opieką doświadczonej redaktor, której rady warto zapamiętać na dłużej.

Maciek Skoczyński, student dziennikarstwa, Warszawa

Redakcja KUKBUK-a to grupka świetnych ludzi. Najbardziej zaskoczyło mnie zaufanie, jakim mnie obdarzono, traktowanie na równi z resztą i możliwość swobodnego i kreatywnego podejścia do pracy. To były idealne warunki do rozwoju. Dowiedziałem się czegoś o sobie, mogę tylko podziękować za cierpliwość i naprawdę wiele poświęconej uwagi.

Ania Daniluk, studentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej, Lublin

Wspominam ten czas bardzo dobrze. Byłam zaskoczona wyglądem redakcji. Mam na myśli budynek, mały domek z kawałkiem ogrodu i balkonem pełnym kwiatów, ziół i warzyw. Poza tym byłam zaskoczona życzliwością i otwartością pracowników redakcji. Nauczyłam się dyscypliny w pisaniu, zwracania uwagi na to, o czym i jak piszę (na przykład zaprzyjaźniłam się ze słownikiem synonimów), wyszukiwania informacji i pamiętania o źródłach. Dodatkowo nauczyłam się odrobinę poruszać po Warszawie – Jakdojade.pl zostało moim przyjacielem. Staż mogę polecić każdemu, kto w przyszłości chce pracować w redakcji.

 

Dorota Krysińska, studentka zarządzania i finansów, Mediolan

Chciałam zobaczyć, jak wygląda praca w redakcji, w środowisku kreatywnym, jak składa się magazyn i planuje jego treść, jak wyglądają relacje z reklamodawcami, jak analizuje się alternatywne kierunki artystyczne i możliwości tworzenia marki. Podczas stażu udało mi się z każdym z tych zagadnień zetknąć, co utwierdziło mnie w przekonaniu, że to fajna, choć trudna branża i że w przyszłości chciałabym mieć z nią wiele wspólnego. Żałuję tylko, że nie zdołałam zapoznać się z całością KUKBUK-owego zbioru fantastycznych książek i magazynów kulinarnych z całego świata.

Monika Stogowska, studentka lingwistyki stosowanej, Warszawa

Czuję się spełniona pod względem ilości nowych, wzbogacających doświadczeń, i myślę, że każdy stażysta będzie miał podobne odczucia. Byłam też bardzo zadowolona, że mogę pracować zdalnie i że moje godziny pracy były elastyczne. Nauczyłam się pisać teksty pod presją czasu (rzadko, ale się zdarzało) i pisać różne teksty na bardzo podobne tematy, zobaczyłam, na czym dokładnie polega praca przy tworzeniu magazynu i strony internetowej, ale chyba najcenniejsze jest dla mnie to, że nauczyłam się wychodzić ze swojej strefy komfortu, bo musiałam to robić często.

Zdjęcia: Bartek Szmigulski, Kasia Stadejek

© KUKBUK 2017