Truskawkowe tiramisu na procentach - KUKBUK

Truskawkowe tiramisu na procentach

Tiramisu niejedno ma imię. Na przykład na północy Italii dodają do niego piwa, ale o tej porze roku najlepiej dodać truskawki.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych i pisze książkę o włoskich kulinariach.

tiramisu truskawkowe krakowski makaroniarz

W to połączenie uwierzyłem od razu i pobiegłem do sklepu, by kupić kolejny kilogram tych wyjątkowych owoców. Tiramisu w wersji klasycznej uwielbiam niezależnie od pory roku. Zimą kręcą mnie czekolada i cukier, latem zimne mascarpone chłodzi lepiej niż najlepsze lody. Dlaczego więc sięgnąłem po truskawki? Bo są! Oto najlepsza odpowiedź. Truskawki lubię prawie tak bardzo jak pomarańcze, więc skoro mamy sezon, to korzystam na całego.

Z truskawkowym tiramisu dobrze jest się pobawić. Savoiardi, czyli piemonckie biszkopty, można namoczyć w likierze pomarańczowym, można w słodkim winie, można w wermucie. Do crema di mascarpone można dodać skórkę otartą z pomarańczy lub limonki. Można dołożyć pianę z białek – lub zachować je na Pavlovą, którą podamy, oczywiście, z truskawkami.

Ja używam martini, bo gorzkie ziołowe nuty świetnie kontrują słodycz kremu, a samo mascarpone podkręcam skórką z limonki! Wy jednak bez obaw kombinujcie i róbcie tak, jak lubicie najbardziej. Ten przepis to punkt wyjścia do świetnej kulinarnej zabawy smakami.

tiramisu alle fragole morze wlochy krakowski makaroniarz
tiramisu truskawkowe krakowski makaroniarz

Truskawkowe tiramisu na procentach

2 porcje n

Truskawki szypułkujemy i myjemy. Połowę owoców tniemy na plasterki i wrzucamy na patelnię z 2 łyżkami cukru. Po chwili wlewamy wodę i 50 mililitrów martini. Przesmażamy krótko, tak by powstała konfitura z dużymi kawałkami owoców. Odstawiamy do wystudzenia.

Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem. Kiedy krem jest puszysty, dodajemy nieco martini (resztę pozostawiamy do namoczenia biszkoptów), a gdy składniki się połączą, dokładamy mascarpone i delikatnie mieszamy szpatułką. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z kremem na bazie mascarpone (mieszamy, nie używając miksera, bo serek popłynie).

Savoiardi zanurzamy w martini, delikatnie smarujemy konfiturą i układamy na dnie salaterki. Na biszkoptach kładziemy resztę truskawek pociętych na ćwiartki. Przykrywamy kremem na bazie mascarpone. I tak na przemian, aż skończy się miejsce w salaterce. Wierzch możemy ozdobić biszkoptami lub truskawkami, lub jednym i drugim. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na mniej więcej 3 godziny.

Podajemy!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: