Truskawki – 5 przepisów, jakich jeszcze nie znacie - KUKBUK

Truskawki – 5 przepisów, jakich jeszcze nie znacie

Sezon truskawkowy powoli zmierza ku końcowi. Nie dajcie się zaskoczyć i sprawdźcie włoskie pomysły na te owoce.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych i pisze książkę o włoskich kulinariach.

kukbuk bartek kiezun tiramisu truskawki

Truskawki się kończą! Takie oto hiobowe wieści dotarły do mojego ucha w kolejce w warzywniaku. Kupiłem 4 kilogramy zamiast 2 i wróciłem prędko do domu, by wypróbować nowe przepisy, póki jest jeszcze czas!

Na pierwszy ogień poszło kultowe „Jedz”, dzieło kulinarne Nigela Slatera. Najpierw tylko o nim słyszałem. Opinie były jednoznaczne, książka jest: boska, idealna na co dzień, jak nie wiem, co robić, to do niej sięgam! Postanowiłem sprawdzić. Na chybił trafił otworzyłem ją i znalazłem precle z mascarpone z rodzynkami nasączonymi aceto balsamico. Spodobało mi się od razu. Proste, ale kuszące. Potem strona po stronie przejrzałem całą książkę i potwierdziłem zasłyszane wcześniej opinie. To książka dla każdego. I po raz kolejny okazało się, że wcale nie trzeba być kulinarną alfą i omegą, by gotować jak szef kuchni! Potem, napędzany wizją kończącego się sezonu truskawkowego, zrobiłem sałatkę z ogórków podkręconych sosem na bazie syropu z kwiatów dzikiego bzu czarnego i miodu z miętą, oczywiście z truskawkami w roli głównej. Przepis trafił do grona moich ulubionych, a sałatka wylądowała na stole nie raz ani dwa. Krótko mówiąc, polubiliśmy się z Nigelem!

kukbuk bartek kiezun tiramisu truskawki

Sałatka z ogórków i truskawek z syropem z kwiatów czarnego bzu

k

Do blendera wlewamy miód i wrzucamy miętę. Dodajemy syrop i miksujemy na gęsty, aromatyczny sos. Ogórki obieramy niezbyt dokładnie (Nigel Slater usuwa pestki, ja je lubię, więc zostawiłem tam, gdzie były) i kroimy w kostkę lub plastry. Wrzucamy do miski z pociętymi na ćwiartki truskawkami. Delikatnie mieszamy, by nie uszkodzić owoców. Zalewamy sosem i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Krótko pisząc: lato w misce!

Pozostali truskawkowi faworyci to:

kukbuk bartek kiezun tiramisu truskawki

Truskawkowe tiramisu

Z truskawkowym tiramisu dobrze jest się pobawić. Savoiardi, czyli piemonckie biszkopty, można namoczyć w likierze pomarańczowym albo w nalewce truskawkowej, można w słodkim winie, można w wermucie. Do crema di mascarpone można dodać skórkę otartą z pomarańczy lub limonki. Można dołożyć pianę z białek – lub zachować je na Pavlovą, którą podamy, oczywiście, z truskawkami.

kukbuk bartek kiezun nalewka truskawki

Rosolio di fragole

Sycylijski pomysł na lato – albo na zimę, jeśli ktoś ma tyle cierpliwości. Rosolio to nic innego jak nalewka. W tym wypadku delikatna jak letni wietrzyk, ale można ją nieco wzbogacić. Na przykład liśćmi bazylii lub garstką pieprzu wrzuconą na ostatnie 24 godziny macerowania.

kukbuk bartek kiezun granita truskawki

Granita truskawkowa

Najlepiej byłoby po granitę wybrać się na Sycylię, bo to tam została stworzona. Tam albo prawie tam, bo jak zwykle w przypadku Sycylii wtrącili się Arabowie i nie wiadomo, czy przywieźli swój przepis, czy zaadaptowali lokalny. Wiadomo za to na pewno, że w pierwszej wersji z sokiem owocowym mieszano śnieg z Etny, przechowywany w lecie w specjalnych jaskiniach. Tak czy owak, granita we własnej kuchni to też jest świetny pomysł.

kukbuk bartek kiezun brioszki truskawki

Brioche alle fragole

Kocham włoskie drożdżówki, a te z truskawkami są szczególnie pociągające. I znów jest pretekst do zabawy. Można ciasto podkręcić wanilią, można też wodą pomarańczową. Brioszki lubią pęknąć w ostatniej chwili, ale tym się nie przejmujcie, i tak będzie to idealny podwieczorek.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: