Torta di frutta - KUKBUK

Torta di frutta

Idealny deser na pożegnanie lata? Owocowa tarta pachnąca rozmarynem i likierem.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Mentalny Włoch uwięziony w Polsce. Współtwórca nieistniejącego już kultowego baru Miejsce na krakowskim Kazimierzu oraz wciąż prężnie działającego sklepu pod tą samą nazwą z kolorowym designem lat 50., 60. i 70.

ciasto oliwki kukbuk

Do Agrigento pojechaliśmy oglądać Dolinę Świątyń. Po przyjeździe do miasta usiłowaliśmy trafić do pensjonatu. Kręciliśmy się po starym mieście i bezskutecznie próbowaliśmy skręcić we właściwą przecznicę. Słońce zdążyło już zajść, świątynie majaczyły na horyzoncie, a ja miałem majaki od gapienia się na mapę albo ze zmęczenia.

Cudem dotarliśmy na właściwy plac, skąd odebrał nas właściciel pensjonatu, który ucieszył się chyba bardziej od nas, że w końcu dojechaliśmy. Zaparkowaliśmy pod ratuszem, co również szalenie uradowało naszego gospodarza, ponieważ znalezienie miejsca parkingowego w centrum było w zasadzie niemożliwe.

Książkę„Kropli oliwy” Simonetta Agnello Hornby, zamykają rodzinne przepisy zbierane od babć i ciotek. Kiedy naszła mnie ochota na ciasto, upewniłem się, że wszystko mamy: jajka są, mąka jest, drożdże są, cukier jest! No to do dzieła!

ciasto oliwki kukbuk
ciasto oliwki kukbuk

Ulokowaliśmy się w pokoju z wyjściem na dziedziniec, na którym mieszkały dwa koty, jeden mops i tuzin żółwi. Menażeria nieco nas zaskoczyła, ale nasza obecność nie peszyła zwierzyńca wcale. My rozłożyliśmy na stole produkty spożywcze nabyte tu i ówdzie w ciągu dnia, a zwierzęta rozłożyły się u naszych stóp.


My jedliśmy i one jadły – nas jednak cechowało nieco więcej wyczucia i ogłady, bowiem po skończonej kolacji nie zsikaliśmy się w kąciku! Cóż, życie – pomyślałem, kończąc wino.


Następnego dnia udaliśmy się do Doliny Świątyń.

Agrigento przypomniało mi się pod wpływem wakacyjnych lektur, tam właśnie mieszkała autorka „Kropli oliwy” Simonetta Agnello Hornby. W jej wspomnieniach jest dużo migdałowych drzew, które porastają Dolinę Świątyń także dziś.

ciasto oliwki kukbuk

Torta di frutta

1 ciasto n

Idealny deser na pożegnanie lata? Owocowa tarta pachnąca rozmarynem i likierem.

Przygotowujemy owoce. Wybieramy winogrona bez pestek lub drylujemy, jeśli trafiły nam się takie z pestkami. (Jabłka i gruszki należy obrać i pokroić na kawałki). Skrapiamy je sokiem i posypujemy skórką z cytryny. Odstawiamy na bok. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami i solą. Na koniec do miski dokładamy owoce i wlewamy kieliszek arancello. Mieszamy raz jeszcze i tak przygotowaną masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej cukrem. Posypujemy listkami rozmarynu i kilkoma owocami.

Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

Idealny deser na koniec lata, zwłaszcza z mlekiem migdałowym.

 

© KUKBUK 2017