Torta Caprese - KUKBUK

Torta Caprese

W cieniu Wezuwiusza powstaje wiele smakołyków. Wśród nich migdałowo-czekoladowe ciasto, zwane torta caprese.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych i pisze książkę o włoskich kulinariach.

torta_caprese kukbuk

W dodatku za torta caprese stoi piękna historia. A było tak… Wyspa Capri, położona dosłownie rzut beretem od Neapolu, przyciągała możnych i ważnych tego świata od dawna. Nadal zresztą przyciąga. Na Capri uwielbiali wypoczywać rzymscy cesarze, potem wyspa stała się nieco bardziej dostępna i na plażach wylegiwali się cesarze innych mocarstw, tych nie do końca legalnych również. Człowiek z trzema bliznami, powszechnie znany jako Al Capone na przykład. Dyskrecja dyskrecją, ale przyjazd wielkiego Ala, którego niedługo potem miały wykończyć podatki, był tajemnicą poliszynela. Kiedy do Carmine’a del Fiore, kucharza, który na wyspie cieszył się wielką sławą, zawitało trzech panów, mimo upału odzianych w ciemne garnitury, i zażądało słodyczy dla szefa, od razu się domyślił, dla kogo ma ów deser przyrządzić.

torta_caprese kukbuk

Ręce trzęsły mu się nieco i skupić się nie mógł. Jak zawsze ubił jajka z masłem i dodał czekoladę razem z migdałami, nie skąpił cukru i chlusnął do miski dobrym likierem, w końcu wstawił ciasto do pieca i wtedy przypomniał sobie, że zapomniał o mące… Zdrętwiał, ale panowie w garniturach z groźnymi minami poinformowali, że dłużej czekać nie będą. Cóż było robić…

Tak oto w 1920 roku powstała receptura na torta caprese, ponieważ po wyjęciu ciasta z pieca okazało się, że jest pyszne. Delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz.

 

– Bartek

PS 2

Wezuwiusza świetnie widać w zasadzie z całego Neapolu, ale najpiękniej prezentuje się z zamku Sant’Elmo. A Capri najlepiej oglądać z tarasu widokowego Certosa di San Martino, dosłownie pod zamkiem. Do obu miejsc wcale nie trzeba się wspinać – można za półtora euro dojechać tam neapolitańską kolejką.

torta_caprese kukbuk
torta_caprese kukbuk

Torta Caprese

6-8 porcji j

Migdały najpierw siekamy nożem, najlepiej mezzaluną, a potem blendujemy. Podobnie postępujemy z czekoladą. W misce ucieramy masło z cukrem na krem. Jajka ubijamy krótko mikserem i dodajemy powoli do maślanego kremu, stale miksując. Dorzucamy czekoladę i migdały i dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy likier i wsypujemy proszek do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.

PS 1

Współczesne wersje przepisu dopuszczają rozpuszczoną czekoladę, a migdały kucharze obierają i podpiekają w piekarniku. Mnie, jak zawsze, rustykalna wersja bardziej odpowiedniejsza, jest jakby prawdziwsza, bo w historię z Alfonsem Gabrielem Capone jakoś trudno mi uwierzyć. Cóż poradzę?

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: