Tarte aux pommes à l'ancienne, czyli alonsjenka - KUKBUK

Tarte aux pommes à l’ancienne, czyli alonsjenka

Półkruche ciasto według włoskiej receptury z karmelizowanymi jabłkami w konfiturze morelowej.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych i pisze książkę o włoskich kulinariach.

tarta z jablkami kukbuk

Słowo alonsjenka to polska wersja Tarte aux pommes à l’ancienne. Któż normalny jest to w stanie wypowiedzieć? My w każdym razie nie.

Rodzice wysłali nam 25 kilogramów jabłek. I do tego 2 kilogramy owoców pigwowca. Z tymi drugimi owocami sprawa była prosta. Pigwówka. A jabłka? Co zrobić z 25 kilogramami jabłek?

Były już naleśniki z jabłkami. I crumble z jabłek. I jabłka zabieramy do pracy. Jabłka są w kuchni i na balkonie. Muszki owocówki uwielbiają jabłka. My muszki trochę mniej. Luśka uwielbia jabłka. Luśka to pies, więc z tymi jabłkami trochę dziwnie, ale jest ze schroniska, a wcześniej mieszkała na melinie, więc łatwiej to zrozumieć. A mimo to one nadal tu są… Kru może zrobisz alonsjenkę? To moja ulubiona wersja szarlotki. Półkruche ciasto z karmelizowanymi jabłkami w konfiturze morelowej.

Alonsjenka i basta.

 

Czego potrzeba żeby ją zrobić?

tarta z jablkami kukbuk
tarta z jablkami kukbuk
tarta z jablkami kukbuk

Tarte aux pommes à l’ancienne

1 tortownica j n

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy koło o grubości 3mm i średnicy 45cm. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Posypujemy obficie cukrem i obsmażamy na złoto. Za pomocą wałka przygotowane wcześniej ciasto przekładamy na blachę i układamy na nim jabłka. Brzegi ciasta zawijamy falbanką. Pieczemy na złoto około 45 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto będzie stygło, dwie łyżki cukru pudru rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i redukujemy do skarmelizowania. Wtedy dodajemy 2 łyżki konfitury morelowej, zagotowujemy i polewamy tym syropem jabłka na cieście. W ten sposób pozbyliśmy się 10 jabłek.

Zostało jeszcze mnóstwo……

 

Bartka Kieżuna.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: