Spaghetti all’Amatriciana - KUKBUK

Spaghetti all’Amatriciana

Szybko, prosto i przepysznie, prosty przepis na włoski obiad – spaghetti all’ amatriciana.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych i pisze książkę o włoskich kulinariach.

Spaghetti all’Amatriciana kukbuk

Sophia Loren robi się wściekła, gdy zbyt długo nie je makaronu. To wcale nie dziwi, mieszka w Rzymie a miłość rzymian do jedzenia, a w szczególności do makaronu nie zna granic. Z tego gorącego uczucia powstały cztery najsłynniejsze przepisy na spaghetti.

Za  odpowiedzialni są węglarze. Rzymski woźnica nie mógł być gorszy od węglarza i stworzył swój przepis na makaron alla . mimo, że wywodzi się z Kampanii, po małych zmianach znana jest jako rzymska córa. Podobnie jak jej siostra z , małej miejscowości w Lacjum. Co łączy te wszystkie przepisy? Proste składniki i krótki czas potrzebny do ich wykonania. To wynika wprost z życia ich autorów.

Za daniami, które dziś znajdziecie zarówno w skromnej trattorii jak i rozbuchanej ristorante, stoi prosty i biedny jak mysz kościelna lud rzymski.

To nie są dania z papieskiego stołu. To bieda kuchnia w swojej szczytowej formie. Przecież nikt po przepracowaniu całego dnia nie mógł poświęcić wielu godzin na gotowanie. A dziś? Dziś po prostu musimy pracować pół albo i cały dzień, żeby móc w luksusowych delikatesach kupić produkty do dań wymyślonych przez biedny rzymski lud. Niezbadane są wyroki losu. Węglarz by się uśmiał. Jak zapamiętać skład sosów do makaronu? Taką na przykład ? Mnie z pomocą przyszła Elena Kostiukovitch, historyczka, zajmująca się kuchnią włoską, autorka „Sekretów kuchni włoskiej”.  to cztery razy”P”. Pomidory,. A jak ją przygotować?

Spaghetti all’Amatriciana kukbuk
Spaghetti all’Amatriciana kukbuk
Spaghetti all’Amatriciana kukbuk
Spaghetti all’Amatriciana kukbuk
Spaghetti all’Amatriciana kukbuk

Spaghetti all’Amatriciana

2 porcje d

Szybko, prosto i przepysznie, prosty przepis na włoski obiad – spaghetti all’ amatriciana.

Wstawiamy wodę na makaron, który przygotowujemy jednocześnie z sosem.  można już kupić w Polsce, ale gdybyście mieli problem, odpowiednie będzie wędzone podgardle. Mięso należy pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Gdy wytopi tłuszcz dodać pomidory i drobno pokrojone . Gdy makaron będzie prawie gotowy, sos trzeba posolić i dodać odrobinę czarnego pieprzu, wyłączyć. Makaron odcedzić, wyłożyć na talerze i polać sosem. Po posypaniu  danie jest gotowe. P.S. Wspominana tydzień temu Marlena de Blasi w rzymskiej trattorii została zaproszona do spróbowania . To a bez pomidorów. Tak ze swojego dzieciństwa zapamiętał to danie kucharz. Zaczynamy tak samo: wytapiamy  na rozgrzanej patelni, dodajemy jedną sporą cebulę i. Po krótkim smażeniu, wrzucamy tak przygotowany sos do ugotowanego makaronu. Dodajemy trochę gorącej wody i posypujemy to . Solimy, pieprzymy, mieszamy i podajemy. Pyszne. Smakowałoby nawet Sophii Loren.

 

© KUKBUK 2017