Risotto con speck e fagioli al vino rosso - KUKBUK

Risotto con speck e fagioli al vino rosso

Ryż gotowany na ekspresowym bulionie z dodatkiem wina, tłustego boczku i radicchio.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych i pisze książkę o włoskich kulinariach.

Risotto speck kukbuk

Zimę w kuchni poznaję po tym, że mija mi ochota na makaron, a w jego miejsce pojawiają się cięższe risotta z masłem i sporą ilością sera. Z miską takiego słodkiego, tłustego ryżu można się zakopać pod kocem i poczytać w oczekiwaniu na wiosnę.

Zima służy jedzeniu i czytaniu. Odkąd zrobiło się zimno, co w moim wypadku oznacza temperaturę poniżej piętnastu stopni Celsjusza, mam ochotę tylko jeść i czytać. Dam się przekonać do gotowania, ale inne aktywności uważam za zbędne!

 

Risotto speck kukbuk

Ostatnio, zainspirowany wyczynami sprzed roku, kiedy to zamiast grana padano dorzuciłem do risotta tarty oscypek, i zachęcony przez Moniki ze Stowarzyszenia Kobiety i Wino, postanowiłem potraktować risotto z jeszcze większą nonszalancją. Skoro zamiast włoskiego sera można dodać polski, to pójdźmy dalej. Speck zastąpiłem wędzonym boczkiem z Liszek. Sugerowaną w przepisie fasolę borlotti – jasiem z Doliny Dunajca. I wyszło pysznie.

Najrozsądniej byłoby oczywiście zrobić dwie wersje, włoską i polską, i porównać. Dlatego w przepisie podaję wymiennie dwa składniki. Jest jednak jeden składnik – konieczny – którego nie można wymienić. To czerwone wino.

Risotto z czerwonym winem pochodzi gdzieś z Lombardii, popularne jest też w sąsiednim Veneto, w każdym razie tam, gdzie zima lubi się pojawić od czasu do czasu.

 

Co do lektur na zimę, to „Piąty smak” Łukasza Modelskiego jest smakowitym kąskiem. Dobrze się czyta o jedzeniu przy jedzeniu, bo nie trzeba biegać do lodówki. Z wątków włoskich – Aleksandra Seghi, szczęśliwa Polka w Toskanii, i Carlo Petrini, inicjator ruchu slow food.

Życzę wszystkim krótkiej zimy i lecę, zupełnie wbrew sobie, kupić karnet na fitness!

 

PS

Z powodów wizualnych lepiej użyć wina z tych lżejszych, niebeczkowanych i z mniejszą ilością pigmentu. Z kolei do risotto fajnie podać cięższe białe. My mieliśmy Anas-Cëtta Elvio Cogno od Vini e Affini. I było super!

Risotto speck kukbuk

Risotto con speck e fagioli al vino rosso

5 porcji d

Fasolę gotujemy z czosnkiem, ziołami i łyżką masła do miękkości. Odcedzamy, a wodę odstawiamy na bok i utrzymujemy w stanie wrzenia. Na patelni z grubym, dnem, na maśle, szklimy posiekaną cebulę i seler naciowy z dodatkiem boczku pokrojonego w drobną kostkę. Gdy warzywa się zeszklą, wsypujemy ryż. Chwilę smażymy razem. Wlewamy czerwone wino i mieszamy, by dokładnie połączyło się z ryżem. Gdy wino odparuje, podlewamy risotto wodą z fasoli – partiami, nie przerywając wrzenia na patelni. Cały proces powinien trwać około 20 minut, tak by ryż był al dente. Dokładamy fasolę, resztę masła i ser. Mieszamy dokładnie, wyłączamy gaz, przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty.

 

Więcej włoskich przepisów Bartka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: