Pasta e fagioli - KUKBUK

Pasta e fagioli

Przepis na makaron z fasolą doprawiony szałwią i świeżym rozmarynem. Danie, które znika z talerza w zawrotnym tempie.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych i pisze książkę o włoskich kulinariach.

makaron fasola kukbuk

O Brescii w przewodnikach jest napisane, że to miasto przemysłowe, otoczone smutnymi przedmieściami, ale w moim sercu Brescia znalazła trwałe i stałe miejsce.

Że stoi w nim Palazzo della Loggia zaprojektowany przez Palladia i nie ma nic więcej, co mogłoby zainteresować turystę. Nieco mało, w związku z tym z przestrachem udaliśmy się do Brescii.

 

Na miejscu czekała nas niespodzianka. A w zasadzie kilka niespodzianek. Na początek w drodze do pensjonatu wylądowaliśmy przed rzymską świątynią. Potem mimo późnej nocy pobiegliśmy na piazza della Loggia rzucić okiem na pałac. I znów strzał w dziesiątkę. Plac piękny. Pałac też. Zaraz obok nich kolejny plac, tym razem z katedrą, a w zasadzie dwoma: jedną romańską, kamienną i drugą barokową. W pinakotece czekał na nas Rafael. Rzuciłem kilkoma złośliwościami w kierunku przewodnika, zanim wróciliśmy do pensjonatu, by udać się na zasłużony odpoczynek.

makaron fasola kukbuk
makaron fasola kukbuk

Rano powtórzyliśmy całą trasę, by się przekonać, że wieczorne atrakcje istniały naprawdę. Istniały!

Gdy przemierzaliśmy pociągiem nieduży dystans między Brescią a Mantuą, przeglądałem nabytą w pośpiechu „Kuchnię mediolańską”. Natrafiłem na przepis na makaron z fasolą, który znałem w wersji neapolitańskiej. Poszukiwałem tego dania w restauracjach, bo mam słabość wielką i do makaronu, i do fasoli. Znalazłem je w Nanelli w Neapolu, gdzie zjadłem swoją porcję w lekkim stresie, szybciutko i bez wahania, bo wielki właściciel z wielkim brzuchem pokrzykiwał na wszystkich wokoło. Nad głowami dyndał nam koszyk z napiwkami, a ja czułem się jak na stadionie.

makaron fasola kukbuk

Potem znalazłem przepis na wenecką wersję tego dania, ale zabierałem się do niej jak pies do jeża. I teraz w pociągu patrzę, a w książce jest wersja mediolańska. Po powrocie do Krakowa zakupiłem fasolę, nieco inną niż ta w oryginalnym przepisie, i przygotowałem pasta e fagioli. Porównałem z przepisem z Wenecji i muszę stwierdzić, że ktoś tu od kogoś ściągał. Żeby nie wdawać się w spory, nie zdradzę, kogo podejrzewam

makaron fasola kukbuk

Pasta e fagioli

5 porcji d

Fasolę gotujemy w niedużej ilości wody z ziołami i całymi marchewkami. Do gotowania można dołożyć skórę z boczku. Gdy fasola zmięknie, odcedzamy ją. Wywar odstawiamy na bok. Pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Na maśle smażymy pocięty drobno boczek z selerem naciowym i ząbkiem czosnku. Po chwili wrzucamy pomidory. Smażymy mniej więcej 10 minut i dokładamy fasolę. Solimy i doprawiamy pieprzem. Wstawiamy makaron. Gdy będzie nieco mniej niż al dente, odcedzamy i… i tu są dwie drogi.

  1. Część fasoli miksujemy razem z wodą, w której się gotowała. Pozostałe ziarna wrzucamy na patelnię wraz z makaronem, a całość uzupełniamy zmiksowaną fasolą, tak by powstała bardzo gęsta zupa. Mieszamy.
  2. Fasolę wrzucamy na patelnię wraz z makaronem. Mieszamy.

W obu wypadkach czekamy, aż makaron dojdzie w sosie. Podajemy natychmiast. I natychmiast zjadamy, nie dopuszczając do rozmoczenia makaronu!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: