Pasta alla siciliana - KUKBUK

Pasta alla siciliana

Na zaostrzenie apetytu, prosty pomysł na początek obiadu – makaron z anchois.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych i pisze książkę o włoskich kulinariach.

sos bavette kukbuk

Nie znoszę Bożego Narodzenia! Na hasło „Wesołych Świąt!” jeżę się tak samo, jak na myśl o smażonym karpiu.

A przez cały czas w kuchni i poza nią będę wcinał: pomarańcze, mandarynki i klementynki – protestuję przeciw wszelkim świętom.

Na fot m.in: szopka neapolitańska i Werona w detalu.

sos bavette kukbuk

Sos do bavette

2 porcje c

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno pokrojony czosnek, zanim się zrumieni dokładamy rozdrobnione anchois i orzechy, po chwili dorzucamy posiekaną pietruszkę. Solimy i solidnie pieprzymy. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Nakładamy na talerze i posypujemy pecorino. No i szybkie i pyszne primi gotowe.

A przez cały czas w kuchni i poza nią będę wcinał: pomarańcze, mandarynki i klementynki na pohybel świętom wszelkim. Z Bożym Narodzeniem na czele. Na fot m.in: szopka neapolitańska i Werona w detalu.

pasta siciliana makaron krakowski makaroniarz kukbuk
pasta siciliana makaron krakowski makaroniarz kukbuk
pasta siciliana makaron krakowski makaroniarz kukbuk
pasta siciliana makaron krakowski makaroniarz kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: