Makaron w sosie cytrynowym - KUKBUK

Makaron w sosie cytrynowym

Prosty, kwaskowaty makaron ze słonecznym sosem prosto z Włoch.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych i pisze książkę o włoskich kulinariach.

makaron sos cytrynowy

Jestem dość humorzasty. A że nic tak dobrze nie poprawia humoru jak gotowanie, czytanie o jedzeniu, wypróbowywanie przepisów, planowanie kolacji, wybieranie wina – gotuje często.

Poza tym jedzenie to bardzo dobry pretekst do spotkań. Zatem spotykam się często. Na wstępie przyznaję i ostrzegam, że potwornie boję się mąki, ciast i klusek. Na szczęście w kuchni na krakowskim Podgórzu jest nas dwóch. I jeszcze pies – zawsze pod nogami. I dwa koty – prawie zawsze na balkonie. Obaj uwielbiamy Włochy (wiem, że nic w tym oryginalnego, ale my przynajmniej byliśmy pierwsi – przed nami tylko Muratow i może Gregorovius), dlatego sporo ich na naszym stole.

Zatem gdy już znajdziemy pretekst, jest solidne primi, w pełni zaspokajające secondi i rozkoszne dolci.

A na koniec , albo jakiś inny mocny ale domowy alkohol.

cytryny makaron sos kukbuk
cytryny makaron sos kukbuk

Makaron w sosie cytrynowym

2 porcje j

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy startą skórkę z jednej cytryny i sok wyciśnięty z połówki owocu, doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Pozostawiamy chwilę na małym ogniu. Z ugotowanego makaronu odlewamy pół szklanki wody, po czym odcedzamy go. Do gorącego makaronu dodajemy przyprawione solą i pieprzem masło z cytryną. Mieszamy. Dokładamy starty ser i taką ilość wody, aby powstał sos. Mieszamy i podajemy!

Ble! Tak właśnie myśleliśmy, ale tylko do czasu, gdy wyczyny kucharza z włoskiej tv powtórzyliśmy w domu w obecności tuzina głodnych przyjaciół. Byli zachwyceni! Wy też będziecie, bo to proste i szybkie włoskie danie.  oraz nastąpi! A gdybyście podczas wojaży dotarli na wybrzeże Amalfickie, do Sorrento albo do Amalfi, to bierzcie cytryny i w nogi. Chyba, że macie kabriolet i jesteście na emeryturze, wysokiej, bardzo wysokiej.

makaron sos cytrynowy kukbuk
makaron sos cytrynowy kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: