Kolacja na trawie - KUKBUK

Kolacja na trawie

Plotka o tym, że w ogrodzie botanicznym zagości Lotna Restauracja obiegła Kraków lotem błyskawicy.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych i pisze książkę o włoskich kulinariach.

lotna restauracja kukbuk

Dobrzy kucharze, zacne menu i świetna lokalizacja. Dwa dni i biletów nie było. Zawrzało także w świecie równoległym. Z całej Małopolski do ogrodu botanicznego przybywały komary i komarzyce, komarzątka płci obojga. Podobnie jak ludzie, też nie chciały przepuścić takiej okazji. I raczej nie myślały o przegrzebkach.

Asiu jak Ty pięknie pachniesz! – przywitaliśmy się. Wy też tak możecie – odparła Joanna – to Off, na komary. Hmm, jakie komary do diaska? – pomyślałem. Gdy dotarliśmy do stolików, przywitaliśmy się i usiedliśmy, od razu zrewidowałem swoje poglądy na istnienie komarów w krakowskim biosystemie. Bzyczało wszędzie. Za nami, pod nami, z prawej i z lewej. My popijaliśmy Gorio Prosecco, a komary naszą krew. Migiem postanowiliśmy pachnieć równie pięknie jak Joanna. Wówczas świat stał się spokojniejszy. I zamiast bzyczenia do moich uszu dotarło pytanie: To co my w zasadzie będziemy jeść? Okazało się, że posłałem zaproszenia i instrukcję obsługi Lotnej Restauracji, ale przemilczałem menu. Na początek przegrzebki! Na purre kalafiorowo – kokosowym z pancettą – zapowiedziałem. Zaraz po mnie powtórzył to Bartek Płocienniak, część teamu Twój Kucharz, czyli gospodarz wieczoru, konkretnie jeden z trzech. Rozkoszne mruknięcie oznaczało chyba akceptację. I słowo stało się ciałem. Na stole pojawiły się przegrzebki. A w kieliszkach Colle del Mandorlo Bianco. Przy stole zapadło milczenie. Przerywane bzyczeniem. Z min współbiesiadników wywnioskowałem, że pyszne, bo jakoś tak błogo się zrobiło. Nikt nie machał rękoma, nie odganiał natrętnych komarów, wszyscy jak jeden mąż, rozkoszowali się tym, co na talerzu. Jeszcze nie zdążyliśmy nachwalić się jednego, a już mieliśmy przed sobą kolejne danie. Krem z młodego bobu znów zamknął wszystkim usta. Tylko małe „ał” od czasu do czasu uświadamiało nam, że komary, podobnie jak my, jedzą właśnie kolację. Krótką przerwę wykorzystaliśmy na uzupełnienie ilości środków przeciw komarom na odkrytych częściach ciała. I wróciliśmy do stołu na fiołkowy sorbet z różowym prosecco. Temperatura mimo późnej pory nadal oscylowała w okolicach trzydziestu stopni, więc chłodny przerywnik dobrze wszystkim zrobił. Włochy z tym, że w Krakowie. No, przynajmniej przez kilka dni w roku. My zajęliśmy się rozmową, a Miguel Dos Santos Moreira, miłośnik kuchni iberyjskiej,  łupaczem. Łupacz wystąpił w towarzystwie czarnego risotto i concasee, za tymi stał z kolei Fabrice Boulahouache, kulinarny kujon z Normandii, mający w swej szufladzie więcej dyplomów niż królowa brytyjska poddanych. I znów zamiast odganiać komary zajęliśmy się jedzeniem. I znów im się udało, było pysznie! Tymczasem wino zmieniło kolor. Colle del Mandorlo Rosso oznaczało, że zbliżamy się do kaczki sous vide z gratin z ziemniaków i cukinii. Ciemności okryły ogród botaniczny, gdy pojawiła się na stole.

W skupieniu każdy pożerał własną porcję, pożądliwym okiem zerkając na talerze obok.

 

Kaczce towarzyszył sos wiśniowy i smażone  tempurze małe cukinie zakończone kwiatem. Byliśmy zadowoleni. Oj byliśmy. Komary pękały z przejedzenia. Ciężko unosiły swoje odwłoki ponad ziemią. My wstając od stołu też…

Lotna Restauracja zdarzyła się w Krakowie po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Informacji szukajcie na profilu Twojego Kucharza na FB. Wina do kolacji dobrali sommelierzy z Vini e Affini. Też mają profil na FB. Wszystko jest już na FB. Komary też pewnie na FB znalazły informację o Lotnej Restauracji. Oby tylko nie przekazały sobie nawzajem następnej lokalizacji.

 

 

Bartka Kieżuna.

lotna restauracja kukbuk
lotna restauracja kukbuk
lotna restauracja kukbuk
lotna restauracja kukbuk
lotna restauracja kukbuk
lotna restauracja kukbuk
lotna restauracja kukbuk
lotna restauracja kukbuk
lotna restauracja kukbuk
lotna restauracja kukbuk
lotna restauracja kukbuk
lotna restauracja kukbuk
lotna restauracja kukbuk
lotna restauracja kukbuk
lotna restauracja kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: