Granita di fragole - KUKBUK

Granita di fragole

Granitę można zrobić samodzielnie w domu. Choć oczywiście najlepiej byłoby po granitę wybrać się na Sycylię, bo to tam została stworzona
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych i pisze książkę o włoskich kulinariach.

Granita truskawki kukbuk

Wszystkie przewodniki twierdzą, że Italię najlepiej odwiedzić w maju. Po wizycie w tymże miesiącu muszę stwierdzić, że nie jest to cała prawda. Maj ma swoje zalety, ma też wady. Do zalet zaliczyć należy piękne słońce i możliwość zajadania się granitą, do wad tłumy zwabionych do Italii, przekonanych, że w maju tłumów nie będzie.

 

Tłum nam niestraszny – przecież sami go robimy – ale ilość gości pragnących zobaczyć Florencję zaskoczyła nas bardziej niż to, że żar lał się z nieba w ilościach przekraczających najśmielsze oczekiwania. Kolejka do Capelle Medicee była zupełnie przeciętna. Podczas poprzedniej wizyty nie weszliśmy tam wcale, zatem tym razem karnie ustawiliśmy się w kolejce. Poszło migiem. Kaplica Medyceuszów, zaprojektowana przez Michała Anioła, robi wrażenie, choć trzeba przyznać, że jej wnętrze budzi kontrowersje. Marmurów trochę tam za dużo i zbyt kolorowych, ale trzeba zobaczyć samemu – nigdy nie wiadomo co się komu spodoba. Ruszyliśmy dalej.


Kiedy dotarliśmy przed Duomo i ujrzałem kolejki stojące po to, by wejść do wnętrza kopuły Brunelescchiego, drugą do Campanilli Giotta i trzecią do samej katedry zapytałem tylko: „czy ten przewodnik, co polecał w maju wizytę w Toskanii, był na pewno przy zdrowych zmysłach?”


Ustawiliśmy się w trzeciej kolejce, bijąc się z myślami: Uccello czy lody. Wygrał Uccello – z argumentacją: „w katedrze też będzie zimno”. Lody przecież nie uciekną, a z Uccello nigdy nic nie wiadomo. Odstaliśmy swoje i stanęliśmy oko w oko z kondotierem, by tym razem dojrzeć, że zafascynowany perspektywą artysta naprawdę poszalał z ujęciem. Postument namalowany jest z zupełnie innej perspektywy, niż jeździec i koń. Okazało się, że całość była namalowana tak jak cokół, co doprowadziło rajców miejskich do takiego szału, że nakazali natychmiastowe przemalowanie portretu, bo przecież nikt nie zamawiał obrazu końskiego brzucha! Rzekomo niewiele więcej było widać. Uccello przemalował górę, dół zostawiając bez zmian i teraz mamy dwie perspektywy w jednym dziele i popis poczucia humoru Uccella.

Granita truskawki kukbuk

Poczułem, że spełniłem swój obowiązek wobec historii sztuki. Należało teraz spełnić drugi wobec własnego żołądka. Do lodziarni Carabe udaliśmy się z czystym sumieniem. Marzyliśmy o chłodzącej granicie. Dostaliśmy po kubeczku z czubem. Malinowej i agrumi di sicilia, czyli mieszanki cytrynowo-mandarynkowo-pomarańczowej. Bez kolejki, jak widać, nie wszyscy wszędzie docierają. Najlepiej byłoby po granitę wybrać się na Sycylię, bo to tam została stworzona. Tam, albo prawie tam, bo jak zwykle w wypadku Sycylii wtrącili się Arabowie, i nie wiadomo, czy przywieźli swój przepis, czy zaadoptowali istniejący. Wiadomo za to na pewno, że w pierwszej wersji z sokiem owocowym mieszano śnieg z Etny, przechowywany w lecie w specjalnych jaskiniach. Ale jeśli nie Florencja i nie Sycylia, to własna kuchnia!

 

– Bartek

Granita truskawki kukbuk

Granita di fragole

8 porcji i

Wszystkie składniki blendujemy razem tak długo, aby na dnie nie zostały już żadne kryształki cukru. Nie za długo jednak! Tak przygotowaną mieszankę wstawiamy do zamrażalnika na sześć do ośmiu godzin. Mieszamy co 45 minut, rozbijając stwardniałe fragmenty. Granita będzie gotowa, gdy zacznie przypominać w strukturze mokry śnieg! Najfajniej podać ją z klasyczna kruszonką upieczoną w czasie, gdy granita się mroziła. Kruszonkę rozsypujemy na talerzu, a na środku układamy lody. Inny sposób to wepchnięcie do szklaneczki, koniecznie z czubem!

 

PS Można wyeliminować alkohol! – też będzie pysznie!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: