Gelato (najbardziej!) Italiano w Krakowie - KUKBUK

Gelato (najbardziej!) Italiano w Krakowie

W Perugii robi się lody i uczy się innych, jak robić fantastyczne zimne cuda! Choć by to sprawdzić, nie trzeba jechać do Włoch.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych i pisze książkę o włoskich kulinariach.

krakow donizetti kukbuk

Jeszcze niedawno z Perugią kojarzyły mi się windy i czekolada. Te pierwsze, bo żeby dostać się do miasta, porzuca się auto, wsiada do windy, która śmiga tunelem wykutym w tufie, potem plącze się korytarzem, też wykutym w tufie, i jest się w Perugii. A czekolada, bo wszędzie na wystawach były czekoladki. Gorzkie, białe i mleczne do wyboru, do koloru. Jak w Belgii. To były złe skojarzenia! Skojarzenie właściwe to lody.

Warto oczywiście spróbować lodów w samej Perugii, na miejscu, ale nie jest to konieczne, bo lody takie jak w umbryjskiej stolicy można zjeść w Krakowie. Wszystko za sprawą Daniele, który żeby było zabawnie wcale nie jest z Perugii. Jest z Bergamo i jest dowodem na to, że jak się czegoś bardzo chce to się to ma. Daniele całe swoje dotychczasowe życie chciał zajmować się lodami. Dążył do tego konsekwentnie, krok po kroku. Cały rok pracował. A wakacje spędzał w Perugii i się uczył w Scuola Italiana di Gelateria. Najpierw było o lodach, potem o sorbetach, potem o lodach w czekoladzie i o deserach lodowych. A gdy już wiedział prawie wszystko, to chciał wiedzieć jeszcze więcej, tak to w życiu bywa. I dodatkowo uczył się w Mediolanie. A jak wiedział już naprawdę wiele to dołączyła do niego Ania. I teraz w Krakowie działa Lodziarnia Donizetti, wspólne dziecko Ani i Daniele, gdzie można codziennie przekonać się, czego to w tych włoskich szkołach uczą. A uczą dobrze to pewniak. W grę wchodzą owoce i to one grają główne role. I dlatego lody w poniedziałek są inne, od tych we wtorek, bo inne owoce dają inne lody. Proste, ale tylko wtedy, gdy się o tym pomyśli. I dlatego lody w Donizettim będą się zmieniać, bo teraz są wiśniowe, ale jak się wiśnie skończą, to na ich miejsce wskoczy inny owoc. A wiśniowe też się będą różnić od siebie nawzajem. Bo wiśnie wiśniom nierówne. Pozostałe składniki są zawsze takie same. Przyjeżdżają kurierem z Włoch. Cukier gronowy i trzcinowy, pistacje i migdały. A najbardziej śmiałem się kiedy Ania powiedziała: mówimy czasem do siebie, że nasze lody nie są doskonałe. Bo to samo mówi Antonio Carabe z Florencji.  Antonio też pewnie uczęszczał do szkoły w Perugii. Nie uczą tam jak zrobić lody bez skazy, uczą jak zrobić prawdziwe i pyszne! A że do Perugii jest trochę daleko, a na ulicę św. Marka mam bliżej, to właśnie tam będę bywał częściej. I może nawet nauczą mnie kiedyś, jak te cuda powtórzyć w domu.

P.S. Jak chcecie uchodzić za Włochów przy Włochach, albo przynajmniej za smakoszy to nie zamawiajcie lodów miętowych.

Żaden szanujący się Makaroniarz  nie będzie jadł pasty do zębów z uśmiechem na twarzy i przekonaniem, że są to pyszne lody. P.S 2 Owocowe lody w Donizettim to sorbety. Mleczny odcień pojawia się przy mrożeniu. Więc bez obaw o linię. P.S 3 Choć można by tak przypuszczać Daniele nie nazywa się Donizetti. Gaetano Donizetti to kompozytor, który urodził się w Bergamo.

 

Lodziarnia Donizetti

ul. Św. Marka 23,

Kraków

poniedziałek – czwartek do 21.00, piątek – niedziela do 22.00


krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
krakow donizetti kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: