Deser nie tylko na andrzejki: sernik ze śmietaną - KUKBUK

Deser nie tylko na andrzejki: sernik ze śmietaną

Kremowy sernik według niemieckiej receptury, z cytryną i kwaśną śmietaną.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych i pisze książkę o włoskich kulinariach.

sernik ze smietana krakowski makaroniarz kukbuk

Nie ma złej pory dnia na dobry sernik. Nie ma też złej pory roku na podróże! Serniki uwielbiam wszystkie. Tak jak podróże. I tak jak sernik może być wiedeński, krakowski albo warszawski, tak podróż może odbyć się samolotem, autem albo pociągiem. Wszystko mi jedno. Nie ma lepszych, nie ma gorszych.

Rzucało mną nieco w tym roku. A skoro nadchodzi zima i rok się kończy, czas na małe podsumowanie.

Natura: w tej kategorii wygrywa Sardynia z jej pięknym wybrzeżem. Na wyspie jest w czym wybierać. Można usiąść na kamiennej plaży i gapić się na delfiny, można i na piaszczystej. Można samemu, bo plaż tam jest od groma, można też w towarzystwie. I chyba pierwszy raz w tym roku przesiedziałem na plaży ze trzy godziny i nie marudziłem, że mi się nudzi. Wnioski z tego można wyciągnąć dwa: albo plaża była super, albo ja się zestarzałem. Oczywiście stawiam na wniosek numer jeden.

sernik ze smietana krakowski makaroniarz kukbuk

Najfajniejsze miasto: Ateny. To była miłość od samego początku. Mimo że nie są piękne. Mimo że są brudne. Za Akropol i kolana uginające się w obliczu historii. I za souvlaki, które, okazało się, kocham w każdych okolicznościach przyrody. U handlarza z przenośnym grillem i po odstaniu swojego w kolejce do najsłynniejszej budy z tym greckim przysmakiem.


Najlepsze słodycze: Lizbona i jej pasteis de nata. Zjadłem ich chyba tysiąc, ale z chęcią popchnąłbym drugim tysiącem. Być może to pasteis nastrajają ludzi tak dobrze, bo w Lizbonie wszyscy wyglądają na zadowolonych.


 

Najlepsza kawa: Kijów, który przegonił niejedną europejską metropolię w jakości parzonej kawy. Hipsterskich kawiarni w mieście na pęczki, a każda daje doskonały trunek.

 

Największe zaskoczenie: Naumburg, małe powiatowe miasteczko w Saksonii-Anhalt. Z pięknymi gotyckimi kościołami i genialną katedrą. A zaskoczenie? Po wejściu do katedry stanąłem oko w oko z jednym z najpiękniejszych przykładów gotyckiej rzeźby, jakie miałem okazję w życiu zobaczyć. Co więcej, są to figury doskonale znane adeptom plastyki w polskiej szkole podstawowej, bo ich zdjęcia są w każdym podręczniku do nauki tego przedmiotu. Tak, tak, mimo że w podstawówce byłem jakiś czas temu, pamiętam je doskonale! Zaskoczenie numer dwa – rewelacyjne wina. Świetny sylvaner, riesling i weissburgunder! I trzy – tamtejszy cudowny sernik! A już połączenie sernika ze słodkim rieslingiem to jest strzał w dziesiątkę, w zasadzie nawet w sam środek dziesiątki!

sernik ze smietana krakowski makaroniarz kukbuk
sernik ze smietana krakowski makaroniarz kukbuk

Käsekuchen

6-8 porcji k

Składniki (tortownica o średnicy 26 cm)

Ser i śmietanę blendujemy. Żółtka ubijamy z cukrem. Po łyżce wrzucamy do nich ser i mieszamy mikserem ustawionym na najniższe obroty. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i esencję waniliową. Mieszamy łyżką. Dokładamy rodzynki, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy ponownie. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Formę do pieczenia wykładamy papierem, brzegi smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do formy. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Sernik przed pokrojeniem należy dobrze wystudzić.

PS 1

Gdyby się chłopak za bardzo zrumienił, można go przykryć kawałkiem folii aluminiowej, ale niezbyt dokładnie!

PS 2

Tegoroczny sezon podróżniczy kończę we Florencji, więc lecę się pakować!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: