Ciasto na zimowe popołudnie: szarlotka - KUKBUK

Ciasto na zimowe popołudnie: szarlotka

Klasyczna krucha szarlotka z subtelnym aromatem pomarańczy.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Autor książki „Italia do zjedzenia"

wloska szarlotka kukbuk

Przez większą część roku szarlotka może dla mnie nie istnieć. Dopiero kiedy robi się zimno, śnieg skrzypi pod butami, zaczyna mnie dręczyć myśl o jabłeczniku. Zwłaszcza takim podsypanym cynamonem.

 Z zaspokojeniem tej potrzeby wcale nie jest łatwo, bo dobre jabłka powoli stają się kulinarnym rarytasem – dobre jabłka, a nie ich wszystkie dostępne w handlu rodzaje.

I nie jest to tylko polski problem. Z włoskimi jabłkami też jest dziwnie. Owoce pochodzące głównie z intensywnych upraw na północy Italii są piękne, mają rumiane lico i niewiele smaku. Pokryte woskiem zalegają na marketowych półkach, błyszcząc się jak podłoga po pastowaniu. Ładne zewnętrze często skrywa nadgniły środek, bo miesiące w chłodniach robią swoje. Polska pod tym względem goni Włochy i, co gorsza, zanosi się na to, że je dogoni.

wloska szarlotka kukbuk

Nie wiem, jak w innych regionach kraju, ale w Krakowie nie jest kolorowo. Niejadalne lobo, źle przechowywane championy, czasem jonagored i niewiele więcej. Od czasu do czasu jakaś litościwa handlarka na Kleparzu wystawi przemarzniętą już teraz szarą renetę. Dlatego łażę i kupuję po jednej sztuce. Kiedy znajdę dobre, wracam, kupuję więcej i wtedy zabieram się do pieczenia szarlotki.

Nie wiem, jak włoskie mammy dobierają jabłka do swoich wypieków, ale torta di mele to ciasto w Italii całkiem popularne.

Czasem jabłka lądują w kremie, a czasem w ucieranym cieście, bywa też, że zostają przykryte warstwą ciasta. Tym razem po wytypowaniu owoców (twardych i soczystych) zgodnie z włoskimi wzorami skropiłem jabłka sokiem cytrynowym i dodałem skórkę pomarańczową.

 

wloska szarlotka kukbuk

Szarlotka po włosku

8 porcji n

Jabłka obieramy i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy na ćwiartki. Kawałki owoców wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po chwili skrapiamy je sokiem z cytryny i dokładamy skórkę z pomarańczy. Raz na jakiś czas mieszamy, podrzucając jabłka na patelni. Kiedy się zrumienią, wyłączamy gaz.

Składniki ciasta wrzucamy do miski i zagniatamy. Dzielimy je w stosunku 1/3 do 2/3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim formę. Na cieście układamy jabłka i przykrywamy mniejszym, także rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Górną warstwę nakłuwamy widelcem lub czubkiem noża, by zapewnić parowanie.

Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Torta di mele powinna być pięknie złota. Można (ale nie trzeba) posypać ją cukrem pudrem.

© KUKBUK 2017