Chłodnik z fenkułu - KUKBUK

Chłodnik z fenkułu

Zupełnie niespodziewanie nad Polskę napłynęło powietrze znad Afryki, a na naszym stole wraz z nim pojawił się chłodnik. Akcja – reakcja!
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych i pisze książkę o włoskich kulinariach.

Chlodnik z fenkulu kukbuk

O kuchni Izraela wiem niewiele. Mam za sobą kilka warsztatów, krótką, ale intensywną wizytę w Tel Awiwie i parę dni spędzonych w Jerozolimie. Z wrażeń po wizycie nad Morzem Martwym pozostał mi zapach kremu nivea, którym młoda performerka wysmarowała całe swoje ciało, a potem wiła się w bluszczu na wysokim murze, oraz poczucie kulinarnego chaosu. Bułki kupowałem w arabskim sklepie, humus w żydowskim, a w zakupie melonów doradzała mi stara Rosjanka, z którą dogadałem się bez problemu, i to wcale nie po hebrajsku. Koszerna pizza czy szakszuka?

 

Mieszkaliśmy w dzielnicy Musrara, w pobliżu Bramy Damasceńskiej. Trwał właśnie festiwal fotografii, dookoła biegali artyści wszelkiej maści i mieszali się z kobietami odzianymi w burki. Rosyjski emigrant zorganizował wieczorek filmowy. Z minaretów dobiegały wezwania na modlitwę, różnego sortu chrześcijanie śmigali w kierunku bazyliki Grobu Pańskiego, a Żydzi robili zakupy przed szabatową kolacją.

Chlodnik z fenkulu kukbuk

Kuchnia Izraela jest jak Jerozolima. Chaotyczna do kwadratu, bo każdy, kto tam przyjeżdża, przywozi ze sobą kawałek kulinarnej historii. Nida DegutienÄ— przyjechała tam z Litwy, i to całkiem niedawno. Uczyła się zatem Izraela i jego kuchni, filtrując wszystko przez własne przyzwyczajenia. Swoje potyczki z zupełnie inną kuchnią i zupełnie innym kalendarzem, podzielonym zupełnie innymi świętami niż te, do których się przyzwyczaiła, opisała w książce „Smaki Izraela”.

 

W moje ręce książka wpadła mniej więcej w tym samym czasie, kiedy do Polski wpłynęło gorące powietrze znad Afryki. Zatem na kolejnych stronach szukałem i wiedzy, i ochłody. Przepis na chłodnik z fenkułu wydał mi się idealnym rozwiązaniem.

 

– Bartek Kieżun

 

 

Chlodnik z fenkulu kukbuk
Chlodnik z fenkulu kukbuk

Chłodnik z kopru włoskiego

4 porcje i

Gotujemy bulion z warzyw. W garnku, na oliwie szklimy posiekaną cebulę. Dokładamy pokrojone fenkuł i kalafior i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Wlewamy wino, a kiedy odparuje, dodajemy odcedzony bulion i gotujemy mniej więcej 30 minut, do miękkości. Zupę blendujemy; jeśli to konieczne, przecieramy przez sito. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do schłodzenia – jeśli jest lato, zimą jemy na gorąco. Podajemy z koperkiem i odrobiną oliwy.

Idzie lato! Mazeł tow!!!

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: