Cassatelle di ricotta - KUKBUK

Cassatelle di ricotta

Przepis na słodkie ciastka w kształcie pierożków wypełnione ricottą i groszkiem z... czekolady.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Mentalny Włoch uwięziony w Polsce. Współtwórca nieistniejącego już kultowego baru Miejsce na krakowskim Kazimierzu oraz wciąż prężnie działającego sklepu pod tą samą nazwą z kolorowym designem lat 50., 60. i 70.

Cassatelle_di_ricotta kukbuk
Cassatelle_di_ricotta kukbuk

W sobotę naszła mnie poobiednia ochota na coś słodkiego! Taka dojmująca!

Rok temu siedziałem sobie w najlepsze na Sycylii. Choć siedziałem to za dużo powiedziane, raczej przemieszczałem się ruchem konika szachowego, by jak najwięcej zobaczyć i jak najwięcej zjeść. Nie wszystko się udało. Dlatego by więcej zobaczyć, muszę tam wrócić. Ale by więcej zjeść, czasem wystarczy zatrzasnąć się w kuchni!

Otworzyłem, więc szufladkę w głowie. Mam w niej schowane rzeczy, które z jakichś przyczyn mnie ominęły – bo sklep był zamknięty, bo trwała sjesta, bo kasa się skończyła. W drugiej szufladce są miejsca, których nie zobaczyłem z tych samych powodów, lub tylko nieco innych. Z szufladki z jedzeniem wystawały cassatelle z okolic Trapani. Zaledwie raz jedliśmy tam śniadanie, więc trudno było spróbować wszystkiego. Szybko rzuciło nas dalej, do położonej nieopodal Marsali i zaraz potem do Selinuntu, gdzie przekonałem się, że starożytne ruiny jednak robią na mnie wrażenie, zwłaszcza gdy dookoła kwitną cytrusy. A cassatelle zostały za plecami. Czas to nadrobić, pomyślałem! Zapotrzebowanie na cukier się zmniejszy i może tęsknota za Sycylią przy okazji też! Sięgnąłem po „Sweet Sicily”, książkę, która świetnie sprawdziła się przy cannoli, upewniłem się, że mam wszystko, co trzeba, i zabrałem się do roboty.

Cassatelle_di_ricotta kukbuk

Cassatelle di ricotta

15 ciastek j n

Przepis na słodkie ciastka w kształcie pierożków wypełnione ricottą i groszkiem z... czekolady.

kładniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy. Wyrabiamy krótko i odkładamy ciasto na pół godziny do lodówki, by odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz – łączymy ze sobą wszystkie składniki, ale nie mieszamy długo, bo zacznie płynąć! Najlepiej odcedzić wcześniej ricottę! Farsz również odstawiamy do lodówki.

Ciasto wałkujemy cienko i wycinamy koła o średnicy około 12 cm. Nakładamy łyżeczkę farszu, smarujemy brzegi wodą i bardzo dokładnie sklejamy. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem.

Najlepsze są na gorąco. Podajemy z kawą lub z kieliszkiem marsali. Rozmyślamy o Trapani albo o Selinuncie, albo o kwitnących drzewach pomarańczowych. A także o tym, dlaczego rok jest taki krótki i dlaczego nie można podróżować bez przerwy!

© KUKBUK 2017