7 włoskich przepisów na początek jesieni - KUKBUK

7 włoskich przepisów na początek jesieni

Jeśli szukacie sposobu na poprawę humoru w deszczowe dni, z pomocą przychodzi włoska kuchnia.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych i pisze książkę o włoskich kulinariach.

spaghetti grzyby kukbuk

W Apulii, na dalekim południu, temperatura wynosi teraz 23 stopnie, dlatego niektórzy wietrzą kurtki zimowe na balkonach. W nocy bywa zdecydowanie chłodniej, a w morzu kąpią się już tylko turyści. Czas więc na najlepsze włoskie przepisy, które pomogą bez bólu rozstać się z odchodzącym latem.

knedle ze sliwkami

Knedle ze śliwkami to wcale nie jest polski patent. Na północy Italii też są bardzo popularne, a dzięki dodatkowi grana padano zyskują włoski sznyt, któremu nie można się oprzeć.

krakowski makaroniarz jesien

Grzybowe risotto jesienią jest równie oczywiste jak mgły, deszcze i wędrówki po lasach w poszukiwaniu najlepszych borowików. A w wersji podkręconej rozmarynem to wspaniała włoska klasyka.

makaron z grzybami krakowski makaroniarz

Jeśli nie ryż, to koniecznie makaron. Włosi nie maltretują grzybów długą obróbką. Wrzucają je po prostu na patelnię, a po chwili mają wspaniały i szybki obiad!

tarta z dynia i borowikami

Dyni w Italii wszyscy mówią „tak” – i to w każdej postaci. Tarta z dynią i borowikami to wspaniała przekąska na jesienne wieczory. A szpinak można ominąć szerokim łukiem – jeśli go nie lubicie!

tortellini z dynia krakowski makaroniarz

Jeśli dynia, to muszą być dyniowe pierożki. Nieco pracochłonne, ale nic tak nie poprawia humoru jak talerz pełen tortellini okraszonych masłem szałwiowym.

pan di zucca krakowski makaroniarz

Wątek dyniowy zamykamy moim ukochanych chlebem z Wenecji. Wzbogacony dyniowym purée, z masłem i ze szklanką mleka lub z filiżanką herbaty działa jak najlepszy antydepresant.

carpaccio z borowików

I na koniec grzyby dla zabieganych. Trzy minuty to chyba dobry czas na przygotowanie kolacji lub śniadania. A więcej naprawdę nie trzeba, by zrobić carpaccio z borowików.

  • Babcia Stefa

    Zdradzicie, jaka to zastawa stołowa na zdjęciach? Przepiękna, zwłaszcza talerze z makaronem i ravioli!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: