7 najprostszych i najłatwiejszych włoskich makaronów - KUKBUK

7 najprostszych i najłatwiejszych włoskich makaronów

Krakowski Makaroniarz prezentuje proste i klasyczne przepisy z różnych regionów Włoch.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Mentalny Włoch uwięziony w Polsce. Współtwórca nieistniejącego już kultowego baru Miejsce na krakowskim Kazimierzu oraz wciąż prężnie działającego sklepu pod tą samą nazwą z kolorowym designem lat 50., 60. i 70.

Makaron, pesto, krakowski makaroniarz

Większość włoskich pomysłów na szybki obiad zasadza się na koncepcie, by sos do makaronu przygotować w czasie kiedy on się gotuje. Świeże sezonowe dodatki, odrobina oliwy, czasem sera i wiosenny obiad gotowy. Jedyne do czego trzeba się tak naprawdę przyłożyć, to proces gotowania makaronu, bo ten zawsze musi być al dente. A pozostały wolny czas można wykorzystać na czytanie albo bieganie, co kto woli.

1.Pasta con pesto genovese

Klasyk z Genui. Aromatyczne bazyliowe pesto to sos, któremu nie można się oprzeć. Dziś, nawet w stolicy Ligurii, podaje się go nieco po macoszemu, w wersji podstawowej, na którą składa się tylko sos i makaron. Nie zawsze tak było. Pierwotnie do pesto dodawano jeszcze fasolkę szparagową i młode ziemniaki, które gotowano razem z makaronem. Moim zdaniem to jedyna droga, czysta orgia smaków. A, no i koniecznie pesto należy zrobić samemu. Słoiczkom mówimy zdecydowane: NIE!

2.Spaghetti con la bottarga

Esencja lata i słońca na talerzu! Suszona ikra cefala smakuje jak morze w pigułce. Jeśli dodamy do niej makaron, oliwę, pietruszkę i cytrynową skórkę lądujemy w raju. Z bottargi słynie głównie Sardynia, ale znajdziecie ją też na Sycylii. Jednak na podobne użycie rybich jaj wpadły także Hiszpania i Francja. W ojczyźnie Cervantesa mówią na nie huevas de maruca, a Francuzi zjadają poutargue. Pomysł ich spożywania ma swoje lata, bo pochodzi najprawdopodobniej od Fenicjan, za nazwą jednak stoją Arabowie. A bottarga świetna jest też na grzance – gdybyście pytali.

makaron, krakowski makaroniarz,

3.Carbonara

Dobrze zrobiona carbonara to poezja. Sos ten wymaga jednak wprawy i… miski. Ta ostatnia pomoże uniknąć kulinarnej popeliny polegającej na dodawaniu do carbonary śmietany. Kto wymyślił ten sos nie wiadomo, Włosi mylą tropy, a plotka głosi, że mogą za nim stać nawet amerykańscy żołnierze. Z mojej perspektywy nie ma to najmniejszego znaczenia. Kocham bowiem carbonarę miłością absolutną. W letni wieczór, z kieliszkiem schłodzonego wytrwanego prosecco, sprawia, że przez chwilę nie myślę o kolejnej podróży do Italii.

makaron, krakowski makaroniarz,

4.Pasta agli asparagi bianchi

Białe szparagi i makaron to świetne połączenie. Zresztą każde szparagi: zielone też, fioletowe idą jak złoto, zwłaszcza te z liguryjskiej Albengi. Po drugiej stronie półwyspu, w okolicach Wenecji też świetnie radzą sobie ze szparagami. Zdaniem Wenecjan najlepsze sztuki można upolować w Bassano del Grappa. A szparagi w połączeniu z białym winem tworzą cudowny kremowy sos, któremu nikt o zdrowych zmysłach nie jest w stanie się oprzeć.

szparagi i makaron, krakowski makaroniarz

5.Bucatini con ricotta e pistacchi

Ricotta i pistacje to zawsze udane połączenie. Smakują doskonale niezależnie od pory roku i pory dnia. Pomysł na to połączenie pochodzi z Sycylii i zasadza się na prostym kontraście. Kremową ricottę i chrupiące pistacje podkręcamy odrobiną czosnku i bazylią. Okazuje się, że nic więcej nie trzeba. Prostota włoskiej kuchni broni się sama, zwłaszcza gdy mamy do dyspozycji fantastyczne pistacje z Bronte, rosnące na wulkanicznych glebach na stoku Etny.

makaron, krakowski makaroniarz, sycylijski-makaron-z-pistacjami-i-ricotta

6.Tagliatelle con burro e parmigiano

Klasyk z północnej Italii. Szybki jak błyskawica podczas letniej burzy. Roboty przy nim wcale, a efekt murowany. Pewnego dnia okazało się, że mam w lodówce wszystko, co niezbędne do przygotowania tego obiadu minimum. Nabyte na Kleparzu świeże tagliatelle, pierwszorzędny ser i masło. Zabrałem się do dzieła. Kiedy skończyłem, zanurzyłem widelec w makaronie i spróbowałem. Powiem krótko: był to najsmaczniejszy kęs od dawna.

makaron, krakowski makaroniarz,

7.Aglio, olio e peperoncino

Pasta aglio, olio e peperoncino jest jednym z najprostszych dań, jakie można sobie wyobrazić. I najszybszych. To też test dla kucharza, bo łatwo je zepsuć przez chwilę nieuwagi, paląc czosnek na złoty wiór albo gotując go w oliwie. Znajdziecie to danie w każdym rejonie środkowych Włoch. Za matkę i ojca tego przepisu uważają się mieszkańcy Neapolu. Abruzyjczycy na to pukają się w głowę, Rzymianie gwiżdżą na jednych i na drugich, i sobie przypisują stworzenie tego genialnego w swojej prostocie sosu.

makaron, krakowski makaroniarz,
© KUKBUK 2017