7 najlepszych włoskich deserów - KUKBUK

7 najlepszych włoskich deserów

W wakacje kalorie się nie liczą, a te we włoskich słodkościach smakują wyjątkowo dobrze. Poznajcie wypieki, które zmienią wasze życie.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych i pisze książkę o włoskich kulinariach.

cannoli-siciliani

W wakacje można sobie nieco pofolgować, wszak zbędne kalorie łatwo spalić, grając w siatkówkę plażową, wędrując po górach albo malując fasadę domu. Ja właśnie robię to ostatnie – i w ramach wynagradzania sobie wysiłku przygotowałem listę moich ulubionych włoskich deserów.

Cannoli zawsze w czołówce. Nie wiem, co takiego jest w tej sycylijskiej rurce z kremem, ale kiedy ją widzę w cukierni, zamawiam, nie patrząc nawet na to, co leży obok. No i ciągle mam w głowie to, że w rodzinie Corleone zwykło się mawiać: „Odłóż broń, weź cannolo!”. To zdanie ewidentnie ustawia hierarchię wartości! Cannoli można zrobić w domu, choć jest z tym trochę zachodu – ale by dostać się na Sycylię, też trzeba się nieco namęczyć.

Tiramisu to najpopularniejszy na świecie włoski deser. Wbrew pozorom ma całkiem krótką historię i choć Włosi mylą kulinarne tropy, to niemal pewne jest, że ów przysmak liczy sobie mniej więcej 50 lat i jest dziełem skromnej gospodyni z Treviso. Moim zdaniem za tak rewelacyjne połączenie należą się jej gigantyczne oklaski i miejsce w encyklopedii.

torta-della-nonna

Za torta della nonna stoi historia podobna do dziejów tiramisu. Uwielbiana przez fanów na całym świecie, ma w Italii, jak każdy sukces, wielu ojców. Jedni mówią, że pochodzi z Ligurii, inni – że z Toskanii, mieszkańcy Florencji zaś są pewni, że to oni wzbogacili listę włoskich deserów o ten przebój. A prawda? Ta, jak zwykle, leży pośrodku.

Biscotti al limone to mój osobisty faworyt na tej liście. Są szybkie jak błyskawica, dlatego piekę je niekiedy wieczorami, jeśli akurat najdzie mnie ochota na odrobinę słodyczy. O nich wiadomo na pewno, że powstały w Toskanii, więc jeśli zawędrujecie w te wakacje do jakiejś toskańskiej cukierni, poszukajcie ich na półce, może się uda. A jeśli nie wybieracie się do Włoch, bierzcie się do pieczenia. To tylko 12 minut

Torta di crema pasticcera e frutta to idealny przepis na lato. Na delikatny krem waniliowy można rzucić maliny, porzeczki, poziomki albo wszystkie te owoce naraz. Zimą z kolei świetnie sprawdzą się orzechy albo migdały. Krótko mówiąc: całoroczny szlagier!

Biancomangiare to deser wymyślony przez sycylijskie zakonnice. Idealnie nadawał się na czasy częstych postów. Biały jak śnieg, kojarzył się z czystością i pewnie nawet przeorysza podjadała go z chęcią, zachowując niewinność. Latem w wersji schłodzonej, prosto z lodówki, bywa smaczniejszy niż niejedne lody.

Arancello to świetna na lato nalewka pomarańczowa. Przyrządzana na bazie skórek, jest niezwykle aromatyczna i pomaga, kiedy przesadzi się z jedzeniem. A fakt, że jest słodka, zdecydowanie pozwala umieścić ją na liście deserów!

Życzę wam buon appetito i wracam do malowania – ale zaraz potem sprawdzę, co dziś będzie na deser!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: