5 najlepszych włoskich przepisów na jesienne risotto - KUKBUK

5 najlepszych włoskich przepisów na jesienne risotto

Jesienne chłody w naturalny sposób skłaniają do sięgnięcia po słój z ryżem arborio i przyrządzenia kremowego risotta. Tylko który przepis wybrać?
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych i pisze książkę o włoskich kulinariach.

risotto_al_prosecco

Mam kilka przepisów na risotto, które na moim stole pojawia się w każdym sezonie. Dynia i kasztany jako dodatek do ryżu sprawdzają się doskonale, fasola, radicchio i boczek – najlepiej tyrolski speck – również. Risotto świetnie też smakuje z kiełbasą, podlewane piwem – tak, tak, jak widać, nawet konserwatywni Włosi lubią czasem zaszaleć i pobawić się własną kuchnią. To jednak nie wszystko, bo mam jeszcze na liście dwóch faworytów, do których przyrządzenia nie trzeba prawie nic. Japoński minimalizm, z tym że we włoskim wykonaniu.

Moje jesienne ryżowe „the best of” wygląda tak.

Risotto z kasztanami

 

Risotto z dynią

Dynię uwielbiam w zasadzie w każdej formie. Jako dodatek do risotta jest super, a w wersji podkręconej wędzoną oscypkową nutą zwłaszcza. To danie ma i tę zaletę, że nie trzeba poszukiwać w sklepach grana padano ani parmigiano reggiano. Do tego słodka marsala tak pięknie podkręca smak dyni… nic nie poradzę, uwielbiam i tyle!

 

Risotto ze speckiem

Gorzkie radicchio i słodki ryż to duet lepszy niż Modern Talking. Wykończenie przy użyciu mascarpone dodaje tylko temu daniu uroku, zwłaszcza gdy temperatura na zewnątrz oscyluje wokół zera. A wisienką na torcie jest tyrolski dojrzewający boczek! Co więcej, ten zestaw świetnie sprawdza się z makaronem, więc jeśli ryżowi mówicie „nie”, pasta będzie jak znalazł.

 

Risotto z prosecco

Prosecco tylko latem? Otóż nie! Jesienią i zimą też sprawdza się rewelacyjnie. Tym razem jako baza do risotta – tyle że trzeba pamiętać, żeby drugą butelkę mieć do podania z tym najprostszym z możliwych dań. Jednocześnie to taka potrawa, która ma dokładnie tyle uroku, ile kieliszek prosecco letnim popołudniem. Zamiast prosecco można podlewać risotto szampanem, jeśli komuś starcza fantazji… mnie jak do tej pory finansowy rozsądek nie pozwolił na takie fanaberie.

Risotto z mlekiem

Obłędnie pyszne minimalistyczne risotto! Z tym że nie dla każdego. W dobie szalejącego uczulenia na laktozę polecam tylko smakoszom o mocnych nerwach i żołądkach. Jedyna wada – niewielka senność pojawiająca się po wyczyszczeniu talerza do czysta, ale sen, mówią, jest zdrowy!

Pozdrawiam i lecę po kasztany!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: