5 najlepszych przepisów na drożdżowe wypieki - KUKBUK

5 najlepszych przepisów na drożdżowe wypieki

Drożdżowe pieczywo i masło to duet, któremu nie sposób się oprzeć!
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych i pisze książkę o włoskich kulinariach.

chalka kukbuk

Ostatnio wpadła mi w ręce książka „Sirocco” Sabriny Ghayour, z mnóstwem przepisów z Bliskiego Wschodu. Przejrzałem ją całą, kartka po kartce, z zachwytem i skończyło się jak zawsze – sprawdziłem, czy są w domu drożdże. Na samym końcu czekała na mnie chałka podkręcona cynamonem i gałką muszkatołową. „No, takiej jeszcze nie piekłem”, pomyślałem i zabrałem się do dzieła. Czekając, aż wyjdzie z pieca, zrobiłem rachunek sumienia i wyszło mi, że do placka drożdżowego z owocami mam sentyment mały, by nie powiedzieć – żaden, ale słodkie drożdżowe chleby, chlebki, bułki i rogaliki przyprawiają mnie o drżenie kolan, zwłaszcza posmarowane solidną porcją masła! Do tych słonych zaś używam oliwy i w zasadzie niewiele więcej mi do szczęścia potrzeba.

Pierwsza piątka w moim rankingu wygląda tak:

Miejsce 1.

Pan di zucca – dyniowy chleb z rodzynkami z Wenecji. Do tego masło i cappuccino i jesteśmy w niebie!

 

Miejsce 2.

Brioche siciliana col tuppo – idealne na śniadanie sycylijskie brioszki. Włosi jedzą je z lodami, ale z masłem to też najprawdziwsza poezja!

 

Miejsce 3.

Precle z Norymbergi – szlagier z Monachium. Rano z masłem, wieczorem świetna przekąska do piwa!

 

Miejsce 4.

Focaccia genovese – po genueńsku mówi się na nią fugassa. Typowy lokalny street food i idealna popołudniowa przekąska ze stolicy Ligurii!

Po wyjęciu z pieca chałki w wersji Sabriny, która nie używa do wypieku cukru, a słodzi go płynnym miodem, muszę przyznać, że należy jej się miejsce w pierwszej piątce – bez dwóch zdań!

chalka kukbuk makaroniarz

Chałka z miodem, cynamonem i gałką muszkatołową

1 chałka n

Mieszanka kuchni nowojorskich Żydów i tradycji Bliskiego Wschodu.

Drożdże wsypujemy do 50 mililitrów letniej wody z odrobiną cukru i czekamy, aż ruszą. Do dużej miski wbijamy jajka, wlewamy miód i resztę wody, dodajemy sól, masło i przyprawy i ubijamy, aż składniki się połączą. Na koniec dokładamy rozpuszczone drożdże i wsypujemy mąkę, mieszamy łyżką. Zagniatamy ciasto – jeśli to konieczne, podsypujemy mąką. Kiedy ciasto jest zwarte, odkładamy je do miski nasmarowanej oliwą, by wyrosło. Kiedy podwoi objętość, dzielimy je na trzy części. Zaplatamy z nich warkocz i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Znów odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na pół godziny. Smarujemy chałkę rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: