Ziemniaki sojowe z kiszoną cytryną - KUKBUK

Ziemniaki sojowe z kiszoną cytryną

Rozgrzewające danie nasycone konkretnymi, mocnymi smakami.
Agata Wojda

Agata Wojda

Kuchnię zamiata
Czterokrotna zdobywczyni Bib Gourmand Michelin, felietonistka KUKBUK-a, najlepsza szefowa kuchni według żółtego przewodnika Gault & Millau.

ziemniaki sojowe kukbuk

W telewizji nowa ramówka. W niej sprawdzone kulinarne hity. Znowu ktoś schowa kilka brudnych blach w niedoczyszczonym piekarniku, zamrozi poporcjowany bigos w plastikowych woreczkach i przyzna się, zalany łzami, że pojęcia nie miał, jak fatalną kupuje śmietanę. Jeśli będzie rokował, to odmalują mu lokal w pastelowe paski, ułożą jabłka w koszu i pozwolą anonsować trzy dania znanym nazwiskiem.

W innym programie jego uczestnicy będą kolejno znikać z wizji, wykładając się na nieprawidłowo usmażonym jajku sadzonym, ogórkowej i frytkach z batatów. Za rogiem zaś działa prowizoryczna restauracja, do której rzekomo wpada się zjeść.

W tym popularnym show krzyczy się „Yes, chef” i biegnie przypalić siebie, rybę i spoconego sąsiada w za dużym niebieskim uniformie.

Zachwycani od kilku lat gotującą australijską młodzieżą w tym sezonie pochwalimy się naszą. Wygadane, uśmiechnięte i bezpośrednie w przeżywaniu dzieciaki będą się spieszyć i zaklinać wyrastające czekoladowe fondanty. W internecie tłoczno od zaciskających kciuki cioć, sąsiadek i wychowawczyń. Czekam na dorosłą bitwę faworytów, a młodym sugeruję: nie czytajcie komentarzy na swój temat!

Jeden jest tylko program, w którym wzięłabym udział z czystego lenistwa. Kolacja dla dwojga. Plan kolejnych trzech wieczorów jest prosty.

W nowych sukienkach i na niskich obcasikach pukam do drzwi i wbijam się na kolację. Prezencik i butelka wina wskazane. O towarzyszu wiem tylko tyle, ile umieścił w menu.

Z niego wyczytuję, czy jest wysokim brunetem, który snobistycznie nieco zawinie przegrzebka w parmeńską roladkę, czy tradycjonalistą z polędwicą Wellington. Widząc w deserze Unicum, mogę liczyć na Węgra. Niestety, polska edycja jeszcze nie powstała, a szkoda, bo z największą precyzją porównałabym rodzimych gotujących mężczyzn z brytyjskimi. Potrafią zaskakująco wiele, wykładają się najczęściej na daniu głównym, niszcząc ku mojej rozpaczy przepiękne kawałki mięsa. W deserach panuje spontaniczność, ale finał jest zadziwiająco dobry, pomimo braku proporcji. Tarty, bezy, czekoladowe musy i domowe sorbety prawie zawsze są przetrzymane zbyt długo w zamrażarce. No i pieką swój chleb, najczęściej pierwszy raz. Uzależniłam się od oglądania szafek kuchennych i kafelków. Są paskudne i w starym stylu, a piętą Achillesa prawie każdej kolacji jest zastawa, kieliszki do wina i świeczniki na stole. Oczywiście są też odcinki z gotującymi paniami, lecz trzeba przyznać, że czują większą tremę, są bardziej nieśmiałe i marzą, by mieć to już za sobą. Udana kolacja kończy się podwójnym całusem i werdyktem podanym w gotowym daniu. Randka zaś jest zazwyczaj ostatnią. Zapewniam jednak, że gdy tylko „Kolacja dla dwojga” pojawi się w polskim formacie, stanę z numerem 0003 w kolejce castingowej.

Dziś choruję i wyjadam z lodówki ziemniaki z crème fraîche. Odwołałam niezwykłe spotkanie z autorem jednej z najmądrzejszych książek. Hervé This napisał „Odkrycia kulinarne”, czyli rzecz o tym, jakie zjawiska zachodzą w klasycznym gotowaniu i gdzie naukowo tkwi sukces udanego majonezu, sadzonego jajka, bezy, ptysia i tapenady. To seria przepisów opatrzonych komentarzami i wnioskami z eksperymentów oraz obalanie mitów, że właśnie tak i tylko tak należy dodać jajka do parzonego ciasta. Książka do zdobycia w antykwariatach, warta posiadania w kolekcji.

– Agata

ziemniaki sojowe kukbuk
ziemniaki sojowe kukbuk

Ziemniaki sojowe z kiszoną cytryną

a

Cebule kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy plastry cebuli na złoto. Dokładamy pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Zalewamy sosem sojowym, sambalem i miodem, rumienimy. Dodajemy czarnuszkę i cytrynę pokrojoną w drobną kostkę. Przed podaniem zasypujemy patelnię ziołami. Zjadamy na ciepło z dodatkiem crème fraîche.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: