Wojdy napoje na upały - KUKBUK

Wojdy napoje na upały

Do sączenia w upały z rozwagą i z pupą w brodziku.
Agata Wojda

Agata Wojda

Kuchnię zamiata
Czterokrotna zdobywczyni Bib Gourmand Michelin, felietonistka KUKBUK-a, najlepsza szefowa kuchni według żółtego przewodnika Gault & Millau.

granita porzeczki maliny kukbuk

Nie samym chlebem, bo człowiek nie koń. Szczególnie że, jak wieszczą nagłówki prasowe, teraz to dopiero będzie upał, pierwszy w tym roku taki, jakiego dotąd nie odczuwaliśmy. Koniec zatem z jedzeniem! Przechodzimy do picia. Domowe sposoby mojego taty są na pierwszy rzut oka typowe. A jednak! Dzbanek o herbacianym kolorze może być schłodzoną mieszanką wigilijnego smaku z aromatem lawendy lub tymiankowym earl grey z truflowym posmakiem miodu. Niepowtarzalne kombinacje z dedykacją: Jak ci nie smakuje, to nie pij.


Receptura prosta. Otwierasz szafkę z herbatami, szafkę z miodem i tniesz kilka roślin z balkonowej donicy.


Testowa ruletka, w którą lubię czasem zagrać. Skoro podłej marki wino czerwone ratuje porcję zimnej coli, zaryzykujmy do lemoniady syrop różany na garncu zielonego agrestu. Wystarczy przez maszynkę przepuścić owoce, przez pieluchę pestki, a sokiem zalać jak największą ilość płatków dzikich róż. Przechowywać równo dobę, zmierzyć w mililitrach i na każdy litr dorzucić kilogram cukru. Zagotować i lać w puchary z musującą wodą. Można jeszcze taką lemoniadę fiołkową wykonać, tylko konieczne jest namierzenie łąki leśnych kwiatów – płatków potrzebnych będzie około pół kilograma. Nie licząc na szczęście wypicia lemoniady fiołkowej, skierowałabym uwagę na porzeczki, na które najczęściej nie mamy dobrego pomysłu, a krzak nam obrodził. Pudełko z porzeczkowo-malinową granitą w zamrażalniku to dobry kierunek w podkręcaniu smaku owocowej sałatki lub… odświeżaniu gazpacho.

Tata wyłapał dziko rosnącego pigwowca wyjątkowo wcześnie w tym roku. Nie było na co czekać, bo pobliska budowa nowego osiedla tylko patrzeć, a wjedzie koparkami w pozostałości po działkach. Jeszcze nie ma tego miodowego aromatu, zatem szkoda go na nalewkę. Kapitalnie za to smakuje jako sok w towarzystwie ususzonych pędów sosny i skórki z cytryny. Lekka gorycz i kwaśność w zaspokajającej pragnienie lemoniadzie. Zróbcie taki syrop na miękkich morelach zamiast na pigwie – do musującego wina.

– Agata

granita porzeczki maliny kukbuk

Porzeczkowo-malinowa granita

1 porcja i

Z cukru i wody przygotowujemy syrop: ustawiamy garnek na małym ogniu i nie dotykamy go do momentu, aż cały cukier zniknie. Blenderem miksujemy owoce na gładkie purée i przecieramy przez drobne sitko. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy z ostudzonym syropem i mrozimy w pudełku po lodach, szczelnie przykryte. Gdy mróz chwyci boki, jeszcze raz miksujemy, tylko krótko. Ponownie wkładamy do pudełka i do zamrażarki, aż całkowicie się zmrozi. Jednorazowe kostki do martini mile widziane.

syrop z pigwowca kukbuk agata wojda
syrop z pigwy kukbuk

Syrop z pigwowca, pędów sosny i ze skórki limonki

1 porcja i

Do gorącego syropu wrzucamy skórkę z limonek i suszone pędy sosny. Odstawiamy na słońce na godzinę. Przecedzamy do pokrojonych owoców pigwowca. Przykrywamy oddychającą ściereczką i zostawiamy na dobę lub dłużej. Filtrujemy do szklanki z lodem i musującym płynem.

Zróbcie na bazie tego syropu winegret do sałatek. Albo polejcie kawałek fety na plasterkach ogórka i obsypcie solonymi migdałami lub pistacjami. Sangria do jedzenia nie za bardzo się nadaje, ale jako ratunek, gdy odkrywamy tanią jakość hiszpańskiego wina, jest idealna. Lubię, gdy lekko smakuje kawałkami imbiru, truskawek i wiśni.

sangria z owocami kukbuk agata wojda
sangria wisniowa agata wojda kukbuk

Sangria wiśniowa z imbirem

4 porcje a

Wielkiej filozofii tu nie ma, wystarczy w szklanym naczyniu wszystko delikatnie wymieszać, dodać cienkie plastry imbiru i odstawić przykryte do maksymalnego wyziębienia. Kieliszek z plasterkiem cytryny dopełniamy przecedzonym alkoholowym kompotem i odziani w słomiane kapelusze, sączymy z rozwagą i z pupą w brodziku. Podsłuchiwać cykady na tarasie też można.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: