Sos piccalilli - KUKBUK

Sos piccalilli

Jest idealny do wołowiny. Zdarza mi się go przyrządzać też do rzymskiego klopsa lub tłustej, wędzonej ryby.

Zdjęcia: Agata Wojda, Kulinarny Poznań

Agata Wojda

Agata Wojda

Kuchnię zamiata
Czterokrotna zdobywczyni Bib Gourmand Michelin, felietonistka KUKBUK-a, najlepsza szefowa kuchni według żółtego przewodnika Gault & Millau.

sos piccalilli kukbuk agata wojda

Jedzenie z samochodu w miejskim parku to wakacyjna codzienność. Właściciele food trucków z reguły decydują się na sprawdzone pomysły. Czasami jednak coś ich zaskoczy i nieoczekiwana konkurencja wychynie ze skweru – szczególnie jeśli akurat ma malutką przerwę w życiorysie i nową restaurację w planach. W zasadzie pojawienie się takiego gracza na rynku podnosi ciśnienie gwiazdom zeszłego sezonu – i tylko smażenie gofrów przez dwie uczesane w kitkę dziewczyny przebiega w żółwim, niezakłóconym jak dotąd tempie.

sos piccalilli kukbuk agata wojda

Nowy samochód jest przepiękny i skazany na sukces. Czarny mustang wśród daewoo tico serwujący kawior? Nie… Wielkopolską pyzę otwartą jak bułka do burgera z nadzieniem w zależności od wyznania! Coś Innego by Hugo – Pyzy & Grill to poznański projekt sezonowy kierowany przez Dominika Narlocha, pierwszego odważnego szefa kuchni z jajami. Samochód, który wyjechał z dobrze znanej nie tylko poznaniakom restauracji Hugo (jedynej wyróżnionej przez Slow Food w Wielkopolsce), serwuje pyzę z regionalnymi produktami – jagnięciną, kiszonymi szparagami, wołowiną i kaczką. Dominik włożył czapkę z daszkiem, a ciasto pyzowe formował osobiście. Brawo!

sos piccalilli kukbuk agata wojda

Obiecałam powrócić kiedyś do najdziwniejszej atrakcji z samochodowego okienka, o jakiej słyszałam. Martwy Elvis. Deser niejakiego Yianniego z The Meatwagon. Nie namawiajcie go, aby sprzedał wam wysmażonego burgera, bo na waszych oczach udowodni, że jakość mięsa jest tak wysoka, że można się wgryźć zębami w surowy kawałek. Kucharz od lat rytualnie uderza okrągłą wołową kulą o płytę do smażenia i naciskając dłonią, rozciąga mięso do kształtu kotleta. Pracował nad bułkami cierpliwy rok w piekarni z trzystuletnią tradycją. Lodówkę wypełniał wszelkimi gatunkami cheddara; zwyciężył ten, co smakiem dorównał klasie wołowiny i topił się z naturalną płynnością.

 

W każdym hamburgerze znajdziecie ketchup Heinza i francuską musztardę. Zajadacie i czekacie na Elvisa. Wystarczy posmarować biały chleb tostowy masłem orzechowym i tanim dżemem owocowym. Skleić i wstawić do lodówki, by całość nabrała wilgoci. Z 7 Up i mąki przygotować ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe. Cztery trójkąty zanurzyć w cieście i wpuścić do gorącej frytownicy. Wystudzić przez chwilę na kratce do ociekania tłuszczu i zaserwować obsypane pudrem, z gałką lodów waniliowych. Żałuj, królu, że cię nie ma z nami!

 

Sos piccalilli jest idealny do wołowiny. Zdarza mi się go przyrządzać do rzymskiego klopsa lub tłustej, wędzonej ryby. Ziemniakom z ogniska pacniętym gęstym serem twarogowym lub słodką wiejską śmietaną dobrze robi łyżka zimnych warzywnych pikli, a jeśli tylko towarzyszy temu upieczona biała kiełbasa… można zacząć się oblizywać.

 

– Agata

sos piccalilli kukbuk agata wojda
sos piccalilli kukbuk agata wojda

Sos piccalilli 2015

2 słoiki a

 

Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i mieszamy z solą. Przekładamy na sitko i odstawiamy na godzinę, aby zmiękły i oddały wodę. Pozostałe składniki, z wyjątkiem mąki kukurydzianej, zagotowujemy w garnku. Mąkę rozrabiamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodajemy powoli, mieszając. Do gęstniejącej zalewy wrzucamy warzywa i pozostawiamy na ogniu przez mniej więcej 5 minut. Przekładamy do słoików i pozwalamy, aby przez kilka dni sos nabierał charakteru. Serwujemy na zimno, w rozsądnych ilościach, bo jest dość aromatyczny, kwaśny i słodki. Idealny dodatek do mięs i serów.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: