Sernik z dorsza i wędzonego pstrąga - KUKBUK

Sernik z dorsza i wędzonego pstrąga

Teraz już tylko chleb został do kupienia. Targi świąteczne przestały pachnieć kapustą, choinką i basenem z karpiami. Wszystko zanieśliśmy do domów.

Agata Wojda

Agata Wojda

Agata Wojda

Kuchnię zamiata
Czterokrotna zdobywczyni Bib Gourmand Michelin, felietonistka KUKBUK-a, najlepsza szefowa kuchni według żółtego przewodnika Gault & Millau.

Chleba na stole nie mogło nigdy zabraknąć, stąd paniczne pytania pod koniec pierwszego dnia Bożego Narodzenia: czy macie trochę więcej chleba? Niezależnie w czyim domu, ktoś kogoś musiał zapytać. Symbol zwyczajności i świętości. Nigdy się znudzi, a znaczy zawsze to samo – urodzaj i gościnność. Nie wolno go marnować. Stąd poświąteczny zwyczaj karmienia ptaków sucharkami. Zerkam czasem na tych, co naturalnym ruchem znaczą na nim znak krzyża. Według tradycji stół na chleb nie mógł być brudny, bochenek musiał zawsze leżeć wierzchem do góry, a za niedbałe krojenie chleba ganiono. Wigilijny chleb leżał na obrusie w całości i pięknie wypieczony, jako znak dostatku, dobra i rodziny. Należało się nim dzielić z innymi i nie odmawiać kawałka potrzebującym. Ten nasz łamany rodzinnie opłatek jest anielskim chlebem, który odrywamy na znak zgody, ukłonem rodzinie i życzeniem dobrego następnego roku.

Życzę wam spokojnych świąt wypełnionych smacznymi zapachami, błogością i apetytem. Niech na stołach w tym roku pojawią się najbardziej rumiane pierogi, najsłodszy barszcz z najmniejszymi uszkami, grzybowa na samych borowikach i karp bez ani jednej ości ani posmaku mułu.

Niech wjadą sałatki jarzynowe z porem lub, jeśli wolicie, śledzie zakopane w najdrobniejszej cebulce świata i sernik na twarogu, co nie opadł. I oby po grochu jakoś lżej wam było… a miód w pierniku zmiękł. Odpoczywajmy, mlaskajmy, kontemplujmy.

 

Na porannym stole stawiam sernik z dorsza. Patrz, jaki ładny serniczek, powiedział pan do dziecka. Tak jakby.

– Agata

 

Kulinarny żarcik Agaty Wojdy – niby sernik ale jednak z dorsza. Zdrowiej znaczy!                                                                                                                                                                 

Sernik z dorsza i wędzonego pstrąga

1 tortownica c n

Teraz już tylko chleb został do kupienia. Targi świąteczne przestały pachnieć kapustą, choinką i basenem z karpiami. Wszystko zanieśliśmy do domów.

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Namaczamy porwane pieczywo w mleku. W malakserze rozdrabniamy dorsza, dodając do niego śmietanę, namoczone pieczywo razem z mlekiem i jajka. Masło rozpuszczamy, próbując je lekko zrumienić, i takie gorące dodajemy również podczas miksowania. Doprawiamy sokiem z pomarańczy, miodem i przyprawami. Dobrze zmiksowaną i napompowaną powietrzem masę przekładamy do miski i delikatnie dodajemy kawałki wędzonej ryby. Wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy od około 45 minut do godziny, aż wierzch będzie rumiany. Serwujemy z przekąsem. Ja podałam do sernika warzywa, takie jak do ryby po grecku. Podsmażyłam utartą marchewkę z rumianą cebulą pokrojoną w kostkę. Dodałam kawałki pomarańczy i gotowy ajwar. Będzie chleb, a na nim sernik z łyżeczką tych warzyw na górze. Jedzcie ryby.

© KUKBUK 2017