Sałatka z awokado - KUKBUK

Sałatka z awokado

Miałam kiedyś pomysł, by sumiennie przerobić pewną książkę kucharską – rozdział po rozdziale, danie za daniem. Sprawdzić, jak mocny jest czyjś sos, ile cukru ma krem i czy ptysie uniosą się w górę i tam pozostaną.
Agata Wojda

Agata Wojda

Kuchnię zamiata
Czterokrotna zdobywczyni Bib Gourmand Michelin, felietonistka KUKBUK-a, najlepsza szefowa kuchni według żółtego przewodnika Gault & Millau.

awokado seler jarmuz salatka agata wojda

Dać się ponieść i sparzyć język, odkryć geniusza lub wydawniczego hochsztaplera. Zarówno w polskim tytule, jak i tym przetłumaczonym na nasz język. Sprawdzić, czy autor jest ścisły w określeniach, czy nie ignoruje systemu miar czytelnika.

Konfitowanie cytryn ze skandynawskim szefem kuchni podniosło mi ciśnienie, gdy dojechałam do decylitrów. Było prawie w porządku, kiedy dotyczyło mleka lub białego wina, ale gdzie ma sięgać mój mózg po półtora decylitra cukru? Skoro w bezie cukier był łyżkami, czemu w muffinie jest w decylitrach? Dijon, mąka graham, bułka tarta, majonez też trafiły na tę półkę. Upiekło się oliwie truflowej, miodowi, glukozie. Gramy, dekagramy, mililitry, decylitry, łyżki i łyżeczki. Potem szklanki, brytyjskie cups lub te z Ameryki.


Kupiłam dzbanek poznaczony podziałkami z całego świata. Miało być łatwiej. Nic mylnego.


Uncja mokra, uncja sucha. Postukać skrobią ziemniaczaną, by osiadła? Czy ten cup z przepisu to brytyjski, czy amerykański jest? Dzbanek okazał się nieszczelny, puszczał płyn bokiem. Szklanki z babcinego przepisu straciły wiarygodność, rozregulowały się przez zmianę szkła na rynku. Ich ostatnie egzemplarze oczekują na stłuczkę w kuchennym regale. Kwestia czasu. A potem leżymy.

 

Brnę przez nieokreślone mąki, sody lub proszki do pieczenia, mielę w myślach supercienki cukier, który nie jest pudrem. Crème fraîche zastępuję śmietanką 36% z dwoma łyżkami maślanki, pozostawioną na noc. Wyobrażam sobie płynną wysokotłuszczową śmietanę, śmietankę kremówkę lub specjalną płynną do gotowania. Drożdże suszone odróżniam od świeżych. Żelatynie w płatkach wierzę, że jest taka sama na całym świecie. Nie wnikam w tłustość masła, słoność i konsystencję.


I uzyskuję: kamień, kałużę, betonowy blok, kostkę cukru wielkości tortownicy, kauczuk w warunkach domowych, ringo do rzucania, klajster, co łyżkę trzyma na baczność. Czasem się poddaję. Obiecuję, że kiedyś taka pozycja wjedzie na mój kuchenny blat i z chirurgiczną precyzją przejdę po niej strona po stronie. Uwagi będą na czerwono!


Dziś sałatka. Bo nastał czas fajnego awokado hass i przedwiosennej wstrzemięźliwości. Bez chleba!

 

awokado seler jarmuz salatka agata wojda

Sałatka z awokado, selerem, jabłkiem i jarmużem

1 porcja a

Ze składników na dressing ukręcamy jednolity sos. Seler naciowy kroimy w skośne, 3-centymetrowe kawałki i wrzucamy na minutę do osolonego i posłodzonego wrzątku. Przekładamy do miski z lodem. Gdy będzie całkiem zimny, osuszamy ręcznikiem. W tej samej wodzie sparzamy jarmuż. Zanurzamy go tylko na chwilę i przekładamy, podobnie jak seler, do lodu. Osuszamy dokładnie. Awokado obieramy, kroimy na duże kawałki i w misce mieszamy z częścią sosu. Dodajemy lekko pokruszone pestki dyni i siemię. Obklejają awokado. W misce mieszamy seler naciowy z jarmużem, polewamy sosem, wykładamy awokado. Jabłko kroimy w kostkę i dokładamy do sałatki. Ser możemy dodać, jeśli mamy ochotę. Koryciński lubię porwać na mniejsze kawałki i bardzo krótko podsmażyć. Halloumi kroję w malutką kostkę i smażę na dobrej, suchej patelni na złoto. Sałatkę solimy, pieprzymy i podajemy. Zakaz przygotowywania wcześniej. A liofilizowane owoce, jeśli spotkacie (duża drogeria wprowadziła w dziale zdrowego jedzenia), to dodajcie bez mieszania. Warto.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: