Sałatka jajeczna - KUKBUK

Sałatka jajeczna

Sałatka jajeczna
Agata Wojda

Agata Wojda

Kuchnię zamiata
Czterokrotna zdobywczyni Bib Gourmand Michelin, felietonistka KUKBUK-a, najlepsza szefowa kuchni według żółtego przewodnika Gault & Millau.

Salatka jajeczna kukbuk

Forum światowej gastronomii to kilkadziesiąt pań, które przez dwa dni opowiadają o sobie 200 podobnie zdolnym kobietom. Jest jeden rodzynek z Libanu, Kamal Mouzawak, który mocnym akcentem, ostrymi słowami i trudnym tematem uchodźców sprowadza nas na ziemię z bajdurzeń o kształcie stolików. Charyzmatyczny facet. Myśli, działa, wspiera, mając za narzędzie kuchnię. Działa w obozach dla uchodźców, stara się stworzyć im namiastkę domu, przygotowując dania z ich rodzinnych stron. Przyrządzając to, co tradycyjne i znane, daje im poczucie bezpieczeństwa, obietnicę stabilizacji i chwilę wytchnienia od niesprzyjającej rzeczywistości. Kamal Mouzawak ma wiele projektów, które z wielkim sukcesem realizuje. Łączy skonfliktowane strony w jednej kuchni i przy wspólnym posiłku. Uczy różnic w kulturze kulinarnej i znajduje wspólne elementy.

Syryjskim kobietom zmuszonym do ucieczki do Libanu zorganizował warsztaty z takimi samymi matkami, żonami jak one. Pracując ze swoimi rówieśnicami, Syryjki poznawały przyprawy, produkty, nowe smaki, tradycyjne przepisy.

Kamal ma restaurację Tawlet, w której przez kilka miesięcy obowiązywało 14-daniowe menu złożone ze wspólnie przygotowanych dań. Dzięki niemu kobiety biorące udział w tym niezwykłym projekcie odkryły w sobie wiedzę i siłę, uwierzyły, że mogą odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Świat kulinarny już je zna. W 2013 roku wzięły udział w głośnym festiwalu MAD organizowanym przez René Redzepiego. Nakarmiły wtedy najważniejsze osoby światowej gastronomii podczas wielkiego lunchu złożonego z tradycyjnych potraw i dostały za to owacje na stojąco.

Równie gromkimi brawami została nagrodzona najciekawsza moim zdaniem uczestniczka forum – Dominique Loiseau. Nie zastanawia się już, dlaczego Bernard, po jak zwykle świetnie wykonanym serwisie, jednym strzałem odebrał sobie życie. Podobno powodem samobójstwa była… wkraczająca wówczas do kuchni moda na fusion. Fascynacji nią nie podzielał i wpuścić do swojej restauracji nie planował. Dominique po śmierci męża musiała odpowiedzieć sobie na jedno podstawowe pytanie: czy chce kontynuować jego pracę? Mija 14 lat, odkąd podjęła tę trudną decyzję. Dla Bernarda nadal zbiera gwiazdki Michelin, w pakietach po trzy. I dla niego odzyska wkrótce tę, którą pierwszy raz w tym roku straciła. Patrząc na nią, gdy o tym mówi, jestem pewna, że tak właśnie będzie. Zdobędzie ją musem czekoladowym i żabami.

Życzę wam takiej radości przy przygotowywaniu tradycyjnych żurów, pasztetów i bab, jaką miały syryjskie kobiety, i tak dopieszczonych dań, jak te w karcie Bernarda, od 14 lat pilnowanej przez jego żonę.

– Agata

Salatka jajeczna kukbuk

Sałatka jajeczna

1 porcja j

Dzień wcześniej ukręcamy mus z serka, chrzanu, ze śmietany z dodatkiem żelatyny i skórki otartej z ½ cytryny. Doprawiamy solą, przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki. Gotujemy jajka na półtwardo, nie studzimy. Z soku z ½ cytryny i kilku łyżek oliwy ukręcamy szybko małą porcję winegretu. Nie zaszkodzi dosłodzić go lekko miodem. Majonez, najlepiej własnej roboty, mieszamy z drobno pokrojonym jabłkiem i jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Rzodkiewki i ogórki ścieramy na cienkie, przeźroczyste plasterki. Tuż przed podaniem mieszamy je z kiełkami, ściętymi listkami rzeżuchy i winegretem. Dno talerza smarujemy porcją majonezu jabłkowego, wykładamy warzywa i wkomponowujemy w to dymiące, bo jeszcze ciepłe połówki jajka oraz kulki twarogu chrzanowego (wykrojone specjalną łyżką). Potem może wjeżdżać żur. Jemu kilka kulek też nie zaszkodzi.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: